Wielkanocne śniadanie to jedna z nielicznych chętnie przez nas kultywowanych polskich tradycji. Pomimo wielowiekowej historii tego święta, wielkanocne potrawy, które spożywamy podczas niedzielnego poranka,nie uległy dużej zmianie. Na stołach nadal króluje święconka, jajka, pasztet i sałatka jarzynowa.
12 dań na Boże Narodzenie, a na Wielkanoc?
Ze śniadaniem wielkanocnym w Polsce bywa różnie. W niektórych rodzinach kultywuje się tradycję spożywania podczas Wielkiej Niedzieli wyłącznie święconki. Czasem jednak różnice w poszczególnych potrawach zależą od regionów. – Zwłaszcza na Podkarpaciu śniadanie rozpoczyna się żurkiem. Zupę spożywa się jako pierwsze danie, a dopiero później je się pozostałe potrawy. W naszym regionie nie jest też bardzo popularny wielkanocny mazurek – mówi Renata Czelny-Kawa, autorka książki i bloga Raj dla podniebienia.
Żurek czy barszcz biały?
W niektórych regionach żurek obowiązkowo powinien być ugotowany na zakwasie żytnim i białej kiełbasie. – Jest on bogatszy w produkty. Ma dodatkowe składniki: czosnek, chrzan, grzyby, kiełbasę, zioła. Barszcz biały jest bardziej czysty, przygotowany na podstawowym zakwasie pszennym lub nawet na kwaśnym mleku. Przypomina bardziej zalewajkę, jest klarowny – informuje Renata Czelny-Kawa.
Większość osób mówi jednak, że żureki barszcz biały to te same potrawy. Różnica jest jednak znacząca.
Wielkanocna tradycja na przełomie wieków
Wielkanocne dania raczej nie ewoluowały. O ile na Boże Narodzenie tworzy się często coś nowego, tak na Wielkanoc pozostaje się przy tradycji. – Przynajmniej w mojej rodzinie nie zmieniło się zbyt dużo. Zazwyczaj na wielkanocnym stole króluje galaretka z kurczaka na zimno, sos tatarski, pasztet, jajka, sałatka jarzynowa, żurek, czasem jakieś pieczone mięso na obiad. Są to raczej stałe, tradycyjne dania – dodaje pisarka.
Fot. Renata Czelny-Kawa, Raj dla podniebienia
Nowoczesna Wielkanoc
Do najciekawszych pomysłów możemy zaliczyć np. sałatkę wielkanocną w nowym wydaniu. – Wystarczy sałata, rzeżucha, jajko i do tego kasza jaglana, która bardzo ciekawie komponuje się z innymi składnikami, a do tego dobrze smakuje. Ciekawym pomysłem są też mini serniczki z ciecierzycy, na słono. Na to w formie przystawki kładziemy pokrojony śledzik. Otrzymujemy hummus z pieczonym twarogiem. Zapiekamy go w kokilkach, a na wierzch wystarczy posiekany w większe kawałki śledź, ozdobiony rzeżuchą. To coś nowego na bazie czegoś tradycyjnego – wymienia blogerka.
Propozycje dla dzieci
Jak wiadomo – dzieci bywają wybredne. Można więc spróbować umilić im wielkanocne śniadanie. – Wystarczy wielkanocny omlet z jajek. Po ułożeniu na talerzyku możnaudekorować go warzywami i koniecznie rzeżuchą w formie uśmiechniętej buźki, żeby dziecko chętniej sięgnęło po potrawę – proponuje Renata Czelny-Kawa.
Renata Czelny-Kawa to rodowita rzeszowianka. Od lat jednak mieszka w Krakowie i jest pasjonatką kuchni, fotografii i nowych smaków. Prowadzi swoją stronę kulinarną „Raj dla podniebienia”, gdzie dzieli się ze swoimi czytelnikami autorskimi przepisami. Specjalizuje się w pieczeniu serników, a niedawno wydała debiutancką książkę „Serniki słodkie i wytrawne”.
Renata Czelny-Kawa Fot. Renata Czelny-Kawa, Raj dla podniebienia
Autorskie przepisy Renaty Czelny-Kawa, autorki bloga Raj dla podniebienia
Wielkanocna tarta kokosowo-cytrynowa
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej (najlepiej tortowej)
100 g dobrego, zimnego masła
3 płaskie łyżki cukru pudru
Masa:
3 jajka
250 g śmietanki 36%
sok z 3 cytryn
2 łyżki wiórków kokosowych
80 g cukru pudru
Wykonanie:
Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zimnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min.
W czasie, gdy tarta nam się piecze, przygotowujemy masę cytrynowo-kokosową. Jajka wbijamy do misy miksera i dodajemy cukier. Miksujemy na puszystą masę.
Z cytryn wyciskamy sok, który cienką strużką wlewamy do masy jajecznej, cały czas miksując na średnich obrotach.
W osobnym naczyniu miksujemy zimną śmietankę, do której dodajemy wiórka kokosowe.
Masę jajeczno-cytrynową łączymy ze śmietanką. Całość można przemieszać łyżką lub zmiksować na najniższych obrotach.
Podpieczoną tartę wyciągamy z piekarnika i wylewamy na nią masę. Ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 15-20 min do ścięcia się wierzchniej warstwy.
Tartę pozostawiamy do ostygnięcia.
Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
Fot. Renata Czelny-Kawa, Raj dla podniebienia
Tarta różana
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka
100 g zimnego masła
2,5 łyżki cukru pudru
Masa różana:
2 duże jajka
200 g śmietanki 36%
100 g cukru pudru
4 łyżki wody różanej
ziarenka z 1/3 laski wanilii
Wierzch ciasta:
wiórki kokosowe
płatki róż do dekoracji
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawiajmy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min.
Składniki na masę różaną umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach.
Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut.
Na podpieczoną tartę wylewamy masę różaną. Pieczemy do ścięcia się masy, ok. 10-15min w zależności od piekarnika.
Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika.
Schłodzone ciasto dekorujemy wg uznania.
Fot. Renata Czelny-Kawa, Raj dla podniebienia