Reklama

Lifestyle

Kawa mielona – jak uzyskać idealny smak? Jakie metody parzenia wybrać?

Artykuł sponsorowany
Dodano: 22.10.2024
kawamielona-Resizer-750Q75
Share
Udostępnij

Być może najlepsza filiżanka kawy powstaje z dobrej jakości świeżo mielonych ziaren, ale co kiedy nie mamy młynka, czasu i przestrzeni na przygotowanie kawy zgodnie ze sztuką? Dobra kawa mielona może nam zrobić niejeden poranek i uratować w pracy lub podróży.

Kiedy mielona kawa to dobry pomysł?

Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z kawą wysokiej jakości i nie chcecie inwestować w młynek do kawy, mielone ziarna mogą być idealne. Nie wymagają skomplikowanego parzenia, a dadzą nam namiastkę smaku, jaki może zaoferować dobra kawa.

Warto mieć awaryjną paczkę mielonej kawy na poranki w niedoczasie, kiedy każda minuta ma znaczenie, a wyjście z domu bez dawki kofeiny mogłoby się skończyć źle.

Mielona kawa to również świetne rozwiązanie w podróży, jeśli chcemy mieć stały dostęp do dobrej kawy.

Idealny smak mielonej kawy — praktyczne porady

Przede wszystkim wybierzcie region, który Wam odpowiada. Kawy z Ameryki Południowej słyną z bardziej klasycznych, czekoladowo-orzechowych smaków, a afrykańskie z nieco bardziej szalonych, owocowo-kwiatowych klimatów.

Metoda parzenia ma kluczowe znaczenie w przypadku wyboru odpowiedniej mielonej kawy. Szukając kawy do kawiarki, wybierzcie mieszanki pod espresso, a chcąc zrobić dobrą kawę przelewową, wybierzcie kawy mielone pod tę metodę. Poza tym zwróćcie uwagę na datę palenia: im świeższa kawa, tym lepsza w smaku będzie.

Szeroki wybór dobrej kawy mielonej znajdziecie na Coffeedesk.pl!

Jak parzyć mieloną kawę?

Mielna kawa podlega takim samym zasadom jak parzenie kawy świeżo mielonej. W przypadku metod przelewowych warto wyjść od klasycznych proporcji 6 gramów kawy na 100 ml wody, a w espresso zachować proporcje 1 gram kawy na 2 gramy uzyskanego płynu, czyli na przykład 20 gramów kawy na 40 ml espresso.

Jakimi metodami parzyć kawę mieloną?

Wiadomo, że z kawą mieloną nie uzyskamy tak dobrych efektów smakowych jak w przypadku użycia kawy świeżej, jednak są metody w których zaparzenie uprzednio mielonej kawy może nam ujść na sucho. Oto nasze ulubione metody parzenia kawy mielonej:

  1. Kawa z ekspresu przelewowego — ekspres przelewowy załatwi za nas całą robotę, a my w krótkim czasie uzyskamy dobrą, czarną kawę, Wystarczy użyć dobrej jakości mielonej kawy.
  2. Kawa z kawiarki — kawiarka to genialnie proste urządzenie, które pozwoli nam przygotować mocną kawę w stylu włoskiego espresso. Osoby preferujące delikatniejsze smaki mogą złagodzić kawę z kawiarki mlekiem.
  3. AeroPress — to specjalna strzykawka do parzenia kawy, która sprawdzi się w domu, w biurze i w podróży, pozwalając nam przygotować duży kubek czarnej, przelewowej kawy.
  4. Saszetki Bagdrip — to połączenie mielonej kawy i jednorazowego zaparzacza, które idealnie nada się na weekendowy wypad za miasto.
  5. Kawa zalewajka — czasami najprostsze sposoby są najłatwiejsze i najlepsze, dobra kawa powinna obronić się sama, zalana wrzątkiem w ulubionym kubku.
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy