Reklama
REKLAMA
Automatycznie wyświetlimy artykuł za 10 sekund
Przejdź do artykułu
Reklama
Reklama

Lasowiackie podcasty "Kuchnia z sercem" mają tysiące fanów

A A A
Alina Bosak

Dodano: 16-07-2021

Joanna Sadecka-Kurnik. Fot. Tadeusz Poźniak

Joanna Sadecka-Kurnik. Fot. Tadeusz Poźniak

W miesiąc podcasty z przepisami kuchni lasowiackiej kręcone w podkarpackiej Alfredówce zdobyły tysiące fanów. Autorką „Kuchni z sercem” jest Joanna Sadecka-Kurnik, która, zgodnie z duchem dawnych mieszkańców Puszczy Sandomierskiej, podcastowe menu dopasowuje do pór roku. Pokazała już, jak upiec chleb, zrobić syrop z bzu czarnego i konfiturę różaną. W planach jest kultowa kapusta ziemniaczana.
 
Podcasty „Kuchnia z sercem” powstają w Alfredówce nieopodal Nowej Dęby. W „Dobrym Miejscu” jak nazwali swoje gospodarstwo Joanna Sadecka-Kurnik i Marcin Kurnik, którzy ponad 10 lat temu zostawili duże miasto, by zamieszkać w sercu Puszczy Sandomierskiej. Zamieszkali w domu po dziadkach Joanny i przez dekadę zapraszali do niego turystów. Od początku uważali, że kultura lasowiacka i leśne bogactwo są atutem północnej części województwa podkarpackiego i mogą pomóc w rozwoju turystyki w zakątku Polski, który do tej pory kojarzony był głównie z przemysłem i tarnobrzeską siarką. Swoich gości wtajemniczali zatem w bogactwo tej kultury, a przede wszystkim pozwalali rozsmakować się w kuchni Lasowiaków. Joanna uczyła się jej od podstaw, zgłębiając dostępne opracowania i historyczne przepisy. 
Reklama
 
- Słuchałam naszych gości, byłam ciekawa ich opinii. Kiedy w Polsce modny stał się nurt wegański, zapytania o to, czy taką kuchnię oferujemy, stały się powszechne. To w naturalny sposób rozwinęło moje zainteresowania kuchnią lasowiacką. Ona od początku mnie interesowała jako dziedzictwo regionu, tym bardziej, że z wykształcenia jestem kulturoznawcą – opisuje Joanna Sadecka-Kurnik. – Tak mnie ten temat zafascynował, że kiedy w ubiegłym roku zamknęliśmy gospodarstwo, nadal chciałam popularyzować kuchnię regionalną, a poprzez nią kulturę regionu. Wydaje mi się, że to jest także ten moment, w którym dziedzictwo lasowiackie budzi się w działaniu. Przybywa inicjatyw społecznych z nim związanych, ludzie chcą na nim budować nowe rzeczy.
 
Taka jest geneza „Kuchni z sercem”, której pomysł narodził się w tym roku i spodobał również podkarpackiemu samorządowi, który produkcję 14-odcinkowej serii postanowił dofinansować. Premiera kolejnych filmów prezentowana jest na facebookowej witrynie krajoznawczej: Podkarpackie. Profil Podkarpackie na Facebooku, na którym ukazuje się cykl „Kuchnia z sercem”, obserwuje już ponad 55 tys. fanów, a każdy z odcinków obejrzało kilka tysięcy osób.    
 
Do tej pory ukazały się trzy odcinki „Kuchni z sercem”. Joanna Sadecka-Kurnik pokazywała już jak upiec chleb i przygotować syrne smarowidło, jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną, syrop z czarnego bzu i konfiturę różaną. Każdy z odcinków trwa kilkanaście minut, a potrawy, jak zapewnia autorka są łatwe w przygotowaniu. Joanna przy okazji prezentuje publikacje, które ją zainspirowały, jak np. książki wydawane przez Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Opowiada o lokalnych produktach.
Reklama
 
Filmiki przybliżają kuchnię Lasowiaków, czyli mieszkańców Puszczy Sandomierskiej, których przodkowie osiedlili się, nieco upraszczając, w widłach Wisły i Sanu. – Teren był trudny, bagnisty, a kuchnia chłopska i uboga, ale harmonizująca z rytmem pór roku i dostępnością składników. Lasowiacy bazowali na tym, co było najbardziej dostępne: ziemniakach, kapuście, roślinach strączkowych. Z drugiej strony to genialna baza do wielu potraw. Czytając przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenia, jestem zafascynowana tym, jak te same składniki można wciąż na nowy sposób łączyć, podawać w rozmaitych wersjach – mówi Joanna i przyznaje, że sama także modyfikuje tradycyjne potrawy. – Nie jestem lasowiacką gospodynią, ale kimś kto z lasowiackiej tradycji czerpie. I myślę, że tradycja będzie żyła tak długo, jak długo będziemy w stanie adaptować ją do naszego współczesnego życia. Wtedy będzie istnieć także poza muzeum.
 
Premiery nowych odcinków „Kuchni z sercem” są w czwartki (ale nie co tydzień). Do końca roku ma się ich ukazać czternaście. Nie zabraknie w nich przepisu na kapustę ziemniaczaną – hit lasowiackiej kuchni, którego nazwa dla laika może być myląca. W tej kapuście nie ma bowiem kapusty. Powstaje z kiszonych ziemniaków. Będą też inne hity, a jeśli fanów nie braknie, Joanna nie wyklucza kontynuacji serii także w kolejnym roku. Marcin Kurnik obiecuje przygotować stronę internetową dedykowana jej podcastom. 
Reklama

 
Reklama
Reklama
Reklama
zobacz więcej

POLECANE

RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Mieszka I 48/50, 35-303 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.