Reklama

Poznaj region

Karol Okrasa rusza do Baranowa Sandomierskiego

Alina Bosak
Dodano: 19.07.2023
Karol Okrasa będzie gotował podczas III Festiwalu Kultury Lasowiackiej w Baranowie Sandomierskim. Fot. Materiały prasowe Zamku w Baranowie Sandomierskim/fragment plakatu
Karol Okrasa będzie gotował podczas III Festiwalu Kultury Lasowiackiej w Baranowie Sandomierskim. Fot. Materiały prasowe Zamku w Baranowie Sandomierskim/fragment plakatu
Share
Udostępnij

Najbardziej smakowity dzień III Festiwalu Kultury Lasowiackiej szykuje się w najbliższą niedzielę na Zamku w Baranowie Sandomierskim. 23 lipca zamkowy dziedziniec zamieni się w arenę kulinarnych prezentacji i zmagań w konkursie na najwspanialsze danie z Puszczy Sandomierskiej. Oceniać je będzie mistrz Karol Okrasa, a i on sam stanie przy garnkach, by przyszykować dla publiczności tradycyjną potrawę. W gotowaniu i opowieściach gwarą pomogą mu Lasowiaczki. Wstęp wolny!   

Chopcie, czy kapusta z grochem? A może pyszne jagodzianki, słodkie owocowe pamuły czy raczej na słono kanony? Na pewno coś, co da się przyrządzić na oczach publiczności. Nikt jeszcze nie wie, jaką niespodziankę szykuje w Baranowie Sandomierskim znany z programów telewizyjnych mistrz Karol Okrasa. Ale w Zamku spodziewają się, że zachwyci wszystkich tak samo jak przed rokiem, kiedy nie tylko gotował „na żywo”, ale i rozprawiał o tradycjach kulinarnych ludu z Puszczy Sandomierskiej wspólnie z Barbarą Sroczyńską z Zespołu Obrzędowego „Lasowiaczki”. Lasowiaczki i w tym roku będą wspierać mistrza na scenie. Szykuje się więc wspaniałe widowisko. Pokaz rozpocznie się o godz. 15.00, ale już wcześniej będzie można zwiedzać stoiska z lasowiackim rękodziełem i lasowiackimi produktami regionalnymi   

Konkurs na najlepsze danie kuchni lasowiackiej

Impreza „Lasowiacka kuchnia w Zamku w Baranowie Sandomierskim” to już stały punkt programu III Festiwalu Kultury Lasowiackiej. Przypomina o kulinarnych tradycjach tego regionu – daniach opartych na kaszach, kapuście, ziemniakach i darach lasu – grzybach i jagodach. Z tak prostych składników dawne gospodynie, a dziś idący w ich ślady mistrzowie kuchni potrafią wyczarować na talerzu najróżniejsze smakowe kompozycje. Potwierdza to organizowany w trakcie wydarzenia konkurs kulinarny na najlepsze danie kuchni lasowiackiej. W tym roku osobny otwarty konkurs zaplanowano także dla dzieci.

Dania kuchni lasowiackiej będzie oceniał Karol Okrasa, a także ekspert prof. Jarosław Dumanowski.

Podczas wydarzenia także publiczność będzie mogła degustować dania lasowiackiej kuchni, a Chór Lasowianka i Kapela Lasowianka z MDK w Stalowej Woli zaprezentują muzykę i taniec lasowiacki. Zespół Obrzędowy „Lasowiaczki” przypomni dawną gwarę i zwyczaje. Tradycje Lasowiaków będzie więc można poznać w wielu, nie tylko kulinarnych, odsłonach. Warto zatem spędzić niedzielne popołudnie w gościnnym Baranowie Sandomierskim na III Festiwalu Kultury Lasowiackiej.

Lasowiacka kuchnia w Zamku w Baranowie Sandomierskim [PROGRAM] – 23 lipca 2023 r.

Zamek w Baranowie Sandomierskim, Zamkowy dziedziniec

11:00

Prezentacja stoisk z lasowiackim rękodziełem i lasowiackimi produktami regionalnymi

14:00

– Otwarcie Festiwalu, powitanie, przedstawienie programu Festiwalu i uczestników

– Degustacja regionalnej lasowiackiej kuchni pod okiem eksperta prof. Jarosława Dumanowskiego

– Lasowiacka muzyka i taniec – Chór Lasowianka i Kapela Lasowianka z MDK w Stalowej Woli

– Lasowiacka gwara – Zespół Obrzędowy „Lasowiaczki” z Baranowa Sandomierskiego

15:00

„Lasowiacka kuchnia” z Mistrzem Karolem Okrasą – gotowanie na żywo, pokaz kulinarny i degustacja

16:00

– Otwarty konkurs kulinarny dla dzieci

– Konkurs kulinarny na „Najlepsze danie kuchni lasowiackiej”

17:00

Uroczyste rozstrzygnięcie konkursów i rozdanie nagród z udziałem Mistrza Karola Okrasy i Szefa Zamkowej Kuchni – Artura Florkiewicza

17:30

Zakończenie Festiwalu

WSTĘP WOLNY!

Operator: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Baranowie Sandomierskim

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy