Podkarpackie stawia na turystykę opartą na winiarstwie
Źródło: Serwis informacyjny UMWP
Dodano: 19.03.2025
Foto: Andrzej Ligęzka, prezes Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia. Fot. Tadeusz Poźniak
Udostępnij
Jak spójnie współpracować na wielu poziomach, aby wspierać podkarpackich winiarzy? Jak z sukcesem promować region opierając się na winiarstwie i produktach regionalnych najwyższej jakości oraz jakie możliwości tworzy to dla winiarzy i wytwórców żywności? Nad tymi pytaniami pochylili się uczestnicy konferencji, zorganizowanej przez marszałka Władysława Ortyla.
O kierunkach i możliwościach rozwoju podkarpackiego winiarstwa, o szansach, ale i wzywaniach, jakie stoją przez winiarzami, o łączeniu win z innymi tradycyjnymi produktami regionalnymi mówili w czasie konferencji winiarze, naukowcy, samorządowcy oraz eksperci w dziedzinie dziedzictwa kulinarnego regionu.
Wśród uczestników debaty, wraz z marszałkiem Władysławem Ortylem zarząd województwa reprezentowali wicemarszałkowie: Piotr Pilch i Karol Ożóg oraz członek zarządu Małgorzata Jarosińska-Jedynak. Obecni byli posłowie Fryderyk Kapinos i Kazimierz Gołojuch czyli przewodniczący i wiceprzewodniczący parlamentarnego Zespołu ds. Wsparcia Rolnictwa Ekologicznego oraz Rozwoju Wyrobów Winiarskich. Wśród gości wydarzenia byli także radni województwa Kamila Piech i Bogdan Romaniuk.
Ta konferencja jest rodzajem wstępu, swoistym prologiem dla przygotowywanych przez Samorząd Województwa Podkarpackiego pierwszych Targów winiarstwa i żywności wysokiej jakości. Już 5 lipca organizujemy je w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego Zen.Com Expo i już dziś na nie zapraszamy – mówił podczas swego wystąpienia marszałek Władysław Ortyl
Widzimy wielką szansę rozwoju dla podkarpackiego winiarstwa w swoistej synergii – winiarstwa z promowaniem i sprzedażą regionalnych produktów żywności wysokiej jakości, m.in. z serami od podkarpackich serowarów i wędlinami wytwarzanymi w regionie metodami tradycyjnymi. To są możliwości, które otwierają nowe przestrzenie współdziałania dla podkarpackich producentów i winiarzy. Jednocześnie, jest to kolejna okazja do budowania wizerunku regionu, do pobudzania lokalnej przedsiębiorczości. Chcemy i umiemy dobrze współdziałać, a ta dobra współpraca ma szansę przerodzić się w sukces na wszystkich stron – podkreślał podczas konferencji marszałek Władysław Ortyl.
Słowa o dobrej współpracy, zarówno tej wewnątrz środowiska winiarzy i producentów żywności oraz tej, z wieloma podmiotami, instytucjami i organizacjami, w tym samorządem województwa, padały podczas konferencji z ust wszystkich ekspertów i prelegentów. Nie zabrakło także wielu konkretnych pomysłów, propozycji i wskazań, jak, z kim i po co konkretne pomysły realizować.
Wśród ekspertów, którzy zaprezentowali swe wystąpienia w czasie konferencji był prof. dr hab. inż. Czesław Puchalski z Instytutu Technologii Żywności i Żywienia, Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego. Profesor Puchalski mówił o innowacjach i tendencjach, które widoczne są w winiarstwie na świecie oraz o badaniach laboratoryjnych, które na potrzeby m.in. winiarzy wykonywane są na Uniwersytecie Rzeszowskim.
Dr inż. Katarzyna Korzeń, członkini licznych organizacji wspierających winiarzy, twórczyni Enoportalu, wykładowca Akademii Enorowoju oraz właścicielka winnicy mówiła o potencjale, jaki mają podkarpackie winnice oraz potrzebie konkretnych wydarzeń – targów-festiwali, które pozwolą na promowanie regionu poprzez pryzmat winiarstwa, przekładając się na szansę dla regionalnych winnic i całej branży.
Z kolei ekspert z dziedziny regionalnych tradycji kulinarnych Krzysztof Zieliński mówił o wydarzeniach enoturystycznych w regionie, Polsce i za granicą oraz wskazywał na dobre praktyki w zakresie łączenia podkarpackich win z lokalnymi i regionalnymi produktami wysokiej jakości.
Właściciel „Winnicy Widokowej” w Komborni Krzysztof Stanisławczyk przedstawił – na podstawie własnych doświadczeń i inwestycji – jak w praktyce rozwijać turystykę opartą na winiarstwie oraz, jakie wyzwania trzeba pokonać, by tworzyć jakość dla gości, tak, by chcieli wracać kolejny raz w to samo miejsce.
Z kolei o możliwościach, jakie daje swym członkom Polski Klaster Enoturystyczny mówił podczas konferencji Mateusz Zych, współwłaściciel „Winnicy Księżycowej” w Połomii.
Podczas spotkania głos zabrał także poseł Fryderyk Kapinos, który mówił o wsparciu dla winiarzy, którego udziela z poziomu Sejmu RP Zespół ds. Wsparcia Rolnictwa Ekologicznego oraz Rozwoju Wyrobów Winiarskich.
Na podsumowanie dyskusji zabrzmiały słowa wicemarszałka województwa Piotra Pilcha, który w zarządzie województwa nadzoruje m.in. sprawy rolnictwa.
Serdecznie zapraszam na organizowane przez nas Targi winiarstwa i żywności wysokiej jakości, które odbędą się 5 lipca 2025. Chcemy, aby efektem naszego współdziałania było stworzenie Podkarpackiej Listy Produktu Regionalnego, na której znajdą się konkretne produkty najwyższej jakości i dania, i regionalne wina. Taką listę chcemy stworzyć i promować, jako konkretną, gotową propozycję dla restauracji, hoteli czy gospodarstw agroturystycznych w regionie. Poprzez winiarstwo możemy z sukcesem promować region, a prezentując Podkarpackie – turystykę opartą na winiarstwie – podkreślał wicemarszałek Piotr Pilch.
Autorzy zdjęć: Krzysztof Witek – Biuro prasowe UMWP / Tadeusz Poźniak – Archiwum BiznesiStyl.pl
Czytaj także:
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.