Reklama

Biznes

Podkarpackie stawia na turystykę opartą na winiarstwie

Źródło: Serwis informacyjny UMWP
Dodano: 19.03.2025
  • Foto: Andrzej Ligęzka, prezes Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia. Fot. Tadeusz Poźniak
Foto: Andrzej Ligęzka, prezes Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia. Fot. Tadeusz Poźniak
Share
Udostępnij

Jak spójnie współpracować na wielu poziomach, aby wspierać podkarpackich winiarzy? Jak z sukcesem promować region opierając się na winiarstwie i produktach regionalnych najwyższej jakości oraz jakie możliwości tworzy to dla winiarzy i wytwórców żywności? Nad tymi pytaniami pochylili się uczestnicy konferencji, zorganizowanej przez marszałka Władysława Ortyla.

O kierunkach i możliwościach rozwoju podkarpackiego winiarstwa, o szansach, ale i wzywaniach, jakie stoją przez winiarzami, o łączeniu win z innymi tradycyjnymi produktami regionalnymi mówili w czasie konferencji winiarze,  naukowcy, samorządowcy oraz eksperci w dziedzinie dziedzictwa kulinarnego regionu.

Wśród uczestników debaty, wraz z marszałkiem Władysławem Ortylem zarząd województwa reprezentowali wicemarszałkowie: Piotr Pilch i Karol Ożóg oraz członek zarządu Małgorzata Jarosińska-Jedynak. Obecni byli posłowie Fryderyk Kapinos i Kazimierz Gołojuch czyli przewodniczący i wiceprzewodniczący parlamentarnego Zespołu ds. Wsparcia Rolnictwa Ekologicznego oraz Rozwoju Wyrobów Winiarskich. Wśród gości wydarzenia byli także radni województwa Kamila Piech i Bogdan Romaniuk.

Ta konferencja jest rodzajem wstępu, swoistym prologiem dla przygotowywanych przez Samorząd Województwa Podkarpackiego pierwszych Targów winiarstwa i żywności wysokiej jakości. Już 5 lipca organizujemy je w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa  Podkarpackiego Zen.Com Expo i już dziś na nie zapraszamy – mówił podczas swego wystąpienia marszałek Władysław Ortyl

Widzimy wielką szansę rozwoju dla podkarpackiego winiarstwa w swoistej synergii – winiarstwa z promowaniem i sprzedażą regionalnych produktów żywności wysokiej jakości, m.in. z serami od podkarpackich serowarów i wędlinami wytwarzanymi w regionie metodami tradycyjnymi. To są możliwości, które otwierają nowe przestrzenie współdziałania dla podkarpackich producentów i winiarzy. Jednocześnie, jest to kolejna okazja do budowania wizerunku regionu, do pobudzania lokalnej przedsiębiorczości. Chcemy i umiemy dobrze współdziałać, a ta dobra współpraca ma szansę przerodzić się w sukces na wszystkich stron – podkreślał podczas konferencji marszałek Władysław Ortyl.

Słowa o dobrej współpracy, zarówno tej wewnątrz środowiska winiarzy i producentów żywności  oraz tej, z wieloma podmiotami, instytucjami i organizacjami, w tym samorządem województwa, padały podczas konferencji z ust wszystkich ekspertów i prelegentów. Nie zabrakło także wielu konkretnych pomysłów, propozycji i wskazań, jak, z kim i po co konkretne pomysły realizować.

Wśród ekspertów, którzy zaprezentowali swe wystąpienia w czasie konferencji był prof. dr hab. inż. Czesław Puchalski z Instytutu Technologii Żywności i Żywienia, Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego. Profesor Puchalski mówił o innowacjach i tendencjach, które widoczne są w winiarstwie na świecie oraz o badaniach laboratoryjnych, które na potrzeby m.in. winiarzy wykonywane są na Uniwersytecie Rzeszowskim.

Dr inż. Katarzyna Korzeń, członkini licznych organizacji wspierających winiarzy, twórczyni Enoportalu, wykładowca Akademii Enorowoju oraz właścicielka winnicy mówiła o potencjale, jaki mają podkarpackie winnice oraz potrzebie konkretnych wydarzeń – targów-festiwali, które pozwolą na promowanie regionu poprzez pryzmat winiarstwa, przekładając się na szansę dla regionalnych winnic i całej branży.

Z kolei ekspert z dziedziny regionalnych tradycji kulinarnych Krzysztof Zieliński mówił o wydarzeniach enoturystycznych w regionie, Polsce i za granicą oraz wskazywał na dobre praktyki w zakresie łączenia podkarpackich win z lokalnymi i regionalnymi produktami wysokiej jakości.

Właściciel „Winnicy Widokowej” w Komborni Krzysztof Stanisławczyk przedstawił – na podstawie własnych doświadczeń i inwestycji – jak w praktyce rozwijać turystykę opartą na winiarstwie oraz,  jakie wyzwania trzeba pokonać, by tworzyć jakość dla gości, tak, by chcieli wracać kolejny raz w to samo miejsce.

Z kolei o możliwościach, jakie daje swym członkom Polski Klaster Enoturystyczny mówił podczas konferencji Mateusz Zych, współwłaściciel „Winnicy Księżycowej” w Połomii.

Podczas spotkania głos zabrał także poseł Fryderyk Kapinos, który mówił o wsparciu dla winiarzy, którego udziela  z poziomu Sejmu RP Zespół ds. Wsparcia Rolnictwa Ekologicznego oraz Rozwoju Wyrobów Winiarskich.

Na podsumowanie dyskusji zabrzmiały słowa wicemarszałka województwa Piotra Pilcha, który w zarządzie województwa nadzoruje m.in. sprawy rolnictwa.

Serdecznie zapraszam na organizowane przez nas Targi winiarstwa i żywności wysokiej jakości, które odbędą się 5 lipca 2025. Chcemy, aby efektem naszego współdziałania było stworzenie Podkarpackiej Listy Produktu Regionalnego, na której znajdą się konkretne produkty najwyższej jakości i dania, i regionalne wina. Taką listę chcemy stworzyć i promować, jako konkretną, gotową propozycję dla restauracji, hoteli czy gospodarstw agroturystycznych w regionie. Poprzez winiarstwo możemy z sukcesem promować region, a prezentując Podkarpackie – turystykę opartą na winiarstwie – podkreślał wicemarszałek Piotr Pilch.

Autorzy zdjęć: Krzysztof Witek – Biuro prasowe UMWP / Tadeusz Poźniak – Archiwum BiznesiStyl.pl Czytaj także:

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy