Na rzeszowskim Rynku, w Hotelu Ambasadorski na smakoszy czeka nowa restauracja – Esencja. W jednym miejscu udało się połączyć ciekawie urządzone wnętrza, dużo zieleni i dobrą kuchnię oraz ładny widok na rzeszowski Ratusz i stare kamienice.
Nowa restauracja na gastronomicznej mapie Rzeszowa działa w sąsiedztwie kilkudziesięciu innych lokali, stawia więc na kuchnię prostą ale esencjonalną.
– Serwujemy chociażby znakomite makarony, które sprowadzamy z Włoch, a wśród nich makaron nieobrabiany termicznie. Nie mrozimy go, gotujemy cztery minuty, dzięki czemu ma rewelacyjny smak. Ale nasza kuchnia to nie tylko makarony. Pochodzę z Mielca, znam kuchnię lasowiacką, będę się nią inspirował – zapowiada Paweł Błachowicz, szef kuchni. – Warto się do nas wybrać także na tatara z łososia, dorsza w porach czy steka z polędwicy wołowej w sosie truflowym. Posiadamy też duży wybór sałatek, menu dziecięce oraz dania wegetariańskie. Codziennie mamy świeże mięsa, owoce i warzywa dostarczane od lokalnych producentów.
– Nie zabraknie też potraw bez laktozy i bez glutenu. Takie też będą nasze sery. Coraz więcej osób cierpi na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe, a nie chcemy, by to było przeszkodą w smakowaniu znakomitych potraw – dodaje Paweł Błachowicz.
Szef baru stworzył autorską kartę drinków, opartą na oryginalnych recepturach koktajli. Wyjątkowy smak otrzymuje się z syropów oraz kordialów tworzonych na miejscu.
Esencja to restauracja i cukiernia. Wszystkie wypieki powstają codziennie na miejscu.
W ramach Esencji jest sala bankietowa na 100 osób, która wraz z dodatkowymi salkami pozwala na organizację przyjęcia weselnego dla ok. 150 gości. Z sali głównej wychodzi się bezpośrednio do letniego ogródka, który sąsiaduje z miejskim parkiem. Ostatecznie restauracja i cukiernia będą mogły pomieścić do 350 gości. Lokale będą wychodzić bezpośrednio na rzeszowski Rynek oraz na skwer tuż przy „Przejściu” Józefa Szajny.