Chyba każdy, kto choć raz próbował przekroić zwykłym nożem mięso – upieczone lub grillowane – wie, że nie jest to prosta sprawa. A okazuje się, że Amerykanie, miłośnicy steków, znaleźli na to sposób. Już dawno temu stworzyli specjalne sztućce, które pomagają w jedzeniu pokaźnych porcji mięsiw.
W naszym kraju nie są one jeszcze zbyt popularne, ale z racji, że tradycja grillowania w sezonie wiosenno-letnio-wczesnojesiennym ma się coraz lepiej, więc i u nas z pewnością znajdą zwolenników.
Nóż do steków jest zupełnie inny niż te, których używamy na co dzień. Łączy w sobie tradycyjny nóż stołowy i specjalny nóż do porcjowania wędlin, pieczeni czy też szynek. Ostrze mierzy najwyżej 12 cm i jest ząbkowane, dzięki któremu znacznie łatwiej porcjuje się mięso na talerzu. Charakterystyczną cechą jest też łukowaty kształt oraz ostro zakończony szpic, a kąt nachylenia idealnie odpowiada kątowi ruchów dłoni przy krojeniu mięsa na kawałki.
Inaczej niż tradycyjny wygląda też widelec do steków. Jest on większy od zwykłego, stołowego, ma też węższą główkę i trzy, a nie cztery, ząbki. Też znacznie dłuższe i ostrzejsze niż w widelcu uniwersalnym.
Noże do steków oraz inne sztućce znajdziesz w sklepie HELIOS
ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00