Płyty indukcyjne w polskich kuchniach spotykamy coraz częściej. Nic dziwnego, są atrakcyjne, świetnie się prezentują na blacie, a do tego bezpieczne w użytkowaniu. Czy naprawdę są takie dobre? Wady i zalety płyty indukcyjnej.
Płyta indukcyjna, podobnie jak płyta ceramiczna lub gazowa, służy do gotowania potraw, jednak nagrzewa się znacznie szybciej niż kuchenka elektryczna i nie mamy przy niej do czynienia z otwartym płomieniem jak w przypadku płyty gazowej.
– W płytach indukcyjnych wykorzystywane jest szybkozmienne pole magnetyczne – wyjaśnia Małgorzata Błaszczak, projektant studia Vigo, należącego do sieci Max Kuchnie. – Działa to tak, że w trakcie gotowania nie nagrzewa się cała płyta tylko dno naczynia. Niewątpliwie czyni to z nich urządzenia bardzo nowoczesne i energooszczędne. Jednak, jak w każdym urządzeniu AGD, wskazać można zarówno jego wady, jak i zalety.
Zalety płyt indukcyjnych
– Jedną z najważniejszych zalet płyty indukcyjnej, jest duża oszczędność energii – mówi Małgorzata Błaszczak. – To urządzenie jest tak skonstruowane, że pole powierzchni grzania, dostosowuje się do dna naczynia, co w porównaniu ze standardowymi płytami grzewczymi daje nam zmniejszenie zużycia energii nawet o 25 procent. Dużo krótszy, niż w przypadku typowej kuchenki, jest również czas przyrządzania potrawy.
Fakt, że płyta indukcyjna w trakcie gotowania nie nagrzewa w całości, sprawia, że korzystanie z niej jest całkowicie bezpieczne, ponieważ nie zachodzi ryzyko poparzenia się. Nawet jeśli przypadkowo płyta zostanie włączona, o ile na powierzchni płyty nie będzie znajdował się odpowiedni garnek, nie spowoduje to jej nagrzania. – Z tego samego powodu utrzymanie takiej płyty grzewczej w czystości jest dużo prostsze niż w przypadku tradycyjnych kuchenek – tłumaczy specjalistka. – Po pierwsze, na kuchence nie powstaje osad, który jest utrapieniem użytkowników kuchenki gazowej, a po drugie spadające na nią podczas gotowania kawałki jedzenia nie przypalają się i nie przywierają do powierzchni. Płaska płyta indukcyjna jest również łatwa do czyszczenia, ponieważ nie ma problematycznych zakamarków, z których ciężko usunąć brud.
Na rynku jest wiele dostępnych modeli, których producenci prześcigają się w wymyślaniu dodatkowych, przydatnych funkcji. Płyty indukcyjne są również coraz bardziej różnorodne pod względem kształtu i koloru. Moda na białe blaty i białe kuchnie sprawiła, że producenci wymyślili też i białe płyty indukcyjne. Aluminiowa szarość szkła nie wyróżnia tak miejsca gotowania jak czerń i wygląda przy tym bardzo efektownie.
Wady płyty indukcyjnej
– Trudno jest wskazać wady płyty indukcyjnej dotyczące funkcjonalności oraz samego urządzenia – mówi projektantka studia projektowego Vigo. – Minusem może być jednak cena, która w dalszym ciągu jest wyższa w stosunku do tradycyjnych płyt gazowych czy ceramicznych. Do tego należy doliczyć koszt zakupu specjalnych garnków, ponieważ zwykłe garnki nie nadają się do gotowania przy użyciu płyty indukcyjnej. Muszą być one wykonane ze stali. By naczynie rozgrzało się, musi mieć płaskie dno oraz być w całości, a przynajmniej jego dno, wykonane z materiału ferromagnetycznego – żelaza, stali i niektórych specjalnych stopów metali. Dlatego nie wszystkie garnki i naczynia dobrze współpracują z kuchniami indukcyjnymi.
Niektórzy upatrują negatywnego działania pola elektromagnetycznego, które wytwarzane jest w trakcie gotowania. Z tego względu nie zaleca się korzystania z płyt indukcyjnych osobom z rozrusznikiem serca. Producenci jednak zapewniają, że wytwarzane pole nie ma żadnego negatywnego wpływu na zdrowie człowieka.