Blat, płytki, zlew, armatura – w kuchni jest sporo do wyczyszczenia. Jak to zrobić szybko i skutecznie? Oto 5 sposobów.
Rada 1
Blat to kluczowe miejsce dla każdego kucharza. Popularnym wyborem jest naturalny kamień – granit lub marmur. Blat należy zabezpieczyć, aby jak najdłużej wyglądał jak nowy. Nie alkaliczne, kwaśne lub z dodatkiem rozpuszczalnika – tych środków czyszczących nie wolno używać na blatach z kamienia. Najlepiej w specjalistycznym sklepie kupić środek przeznaczony do czyszczenia tego rodzaju powierzchni. Najpierw przetrzyj powierzchnię miękką, wilgotną ściereczką. Nie używaj suchej ściereczki ponieważ powstaną wtedy mikroskopijne zadrapania na czyszczonej powierzchni. Granitowy blat wytrzyj do sucha, aby nie osiadł na nim kurz.
Rada 2
Solidne płyty ceramiczne są stosunkowo łatwe do czyszczenia. Wystarczy usunąć zabrudzenia wilgotną ściereczką. Uporczywe, przypalone resztki jedzenia usuniemy łatwo proszkiem do pieczenia i wodą. Tak jak ze wszystkich innych gładkich kuchennych powierzchni, tak również z płyty ceramicznej można zebrać płyn korzystając z myjki do okien. I jeszcze jedna rada. Nie wszyscy wiedzą, ale uszkodzone garnki czy patelnie mogą ryzować płytę. Zanim znów ich użyjesz sprawdź, czy ich podstawa nie jest uszkodzona.
Rada 3
Okap to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Dzięki niemu ograniczmy rozprzestrzenianie się zapachów po całym domu. Okapy szklane są bardzo modne i estetyczne. Szkło jest też łatwe do utrzymania w czystości. Jednak powinniśmy ustrzegać się używania środków, które mogą porysować okap. Jak więc usunąć z niego tłuste zabrudzenia? Mąka ziemniaczana lub skórki z ziemniaków są tajemnym sposobem na tłuste zabrudzenia. Przetrzyj nimi plamy a następnie zbierz brud ściereczką.
Rada 4
Zlewy ze stali nierdzewnej są bardzo popularne i często używane w gastronomii. W wielu kuchniach królują zlewy ceramiczne. Warto jednak pamiętać, że tworzywa te mogą się łatwo odbarwić w kontakcie z resztami kawy czy herbaty. Aby usunąć te plamy napełnij zlew wodą z dodatkiem odpowiedniego środka czyszczącego. Pozostaw go na godzinę, by mógł zadziałać, następnie przetrzyj zlew ściereczką. Alternatywą dla tego sposobu jest wykorzystanie parownicy Kärcher. Korzystając z niej nie musimy używać jakichkolwiek środków chemicznych. Usunie ona uporczywy brud i resztki jedzenia. Aby dotrzeć do wszystkich zakamarków i zniszczyć czające się tam bakterie warto użyć dyszy Power. Dzięki niej czyszczenie parą będzie jeszcze skuteczniejsze.
Rada 5
W nowoczesnych kuchniach linoleum czy płytki są wypierane przez drewniany parkiet. Ten naturalny materiał daje wrażenie przytulności. Podłoga w kuchni jest użytkowana często stąd dbałość o nią to priorytet. Przed wycieraniem odkurz podłogę, dzięki temu brud jej nie porysuje.