Na cztery dni przed premierą „Sąsiadów” zaplanowaną na 28 marca Teatr im. Wandy Siemaszkowej chce przy”gotować” swoich widzów i to prawie dosłownie. We wtorek, 24 bm. na Małej Scenie teatru szykuje się wspólne gotowanie… bigosu. Będzie smakowicie, aromatycznie i naukowo zarazem.
Dlaczego akurat bigosu? Bo bigos staropolski to ulubiona potrawa tytułowych „Sąsiadów” z komedii Michała Bałuckiego, do premiery których przygotowuje się rzeszowski teatr. Nad kulinarnym wydarzeniem będzie czuwał Bogumił Kołcz, właściciel znanej restauracji Dessa. Temu aromatycznemu wieczorowi będzie towarzyszył wykład o szlachcie galicyjskiej, jaki zaprezentuje dr Agnieszka Kawalec z Instytutu Historii Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Osoby, które chcą wziąć udział w gotowaniu staropolskiego bigosu, powinny zgłosić się po bezpłatne wejściówki. Wejściówki są do odbioru w Dziale Sprzedaży i Marketingu Teatru.