W najbliższy piątek, 14 sierpnia, w Restauracji Wesele Hotelu Bristol, o godz. 19.00 rozpocznie się uczta godna bieszczadzkiego Bachusa. Będzie to kolacja w formie bufetu połączona z gotowaniem z Szefem Kuchni Arkadiuszem Wejerem, jednym z najlepszych kuchmistrzów działających na Podkarpaciu.
Zapowiada się wieczór z bieszczadzkimi opowieściami, muzyką na żywo oraz wystawą regionalnego rękodzieła. Do tego dużo regionalnych smaków. Pasztet z gęsich wątróbek na pieczonych proziakach, filety z pstrąga bieszczadzkiego w winnej zalewie, sałatka wiejska z kurczakiem zagrodowym i ziołami oraz pomidory malinowe, ser zagrodowy i dresing jogurtowy. Będzie też można poznać zupełnie nieznane, dawne smaki – fuczki z kwaśną śmietaną, kaszełynik z Maniowej, pstrąg pieczony z masłem pietruszkowym, cieśniańskie hołyszki, czy kurę po dołżycku. I oczywiście nie zabraknie słodyczy: makowca sędziszowskiego oraz serownika handzlowskiego – obydwa ciasta są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.
Podczas prezentacji Live Cooking będzie okazja zobaczyć, jak przygotowuje się pieczone proziaki z konfiturą borówkową lub miodem gryczanym.