Jajko – małe, niepozorne, wydawać by się mogło, banalne. Otóż nie. Jajko jest wspaniałe i daje nieskończenie dużo możliwości, a do tego jest bardzo zdrowe. Może być częścią potrawy lub wystąpić w roli głównej. Ale każdy, nawet najlepszy szef kuchni, przyzna, że przyrządzenie doskonałego jajka jest prawdziwą sztuką i nie każdy to potrafi.
Ze zwykłego kurzego jajka można przygotować mnóstwo prostych oraz bardzo wykwintnych dań. Choć jest podawane na śniadanie, to i w tym przypadku może przyjąć wiele postaci. Można zaserwować je jako jajecznicę, doprawioną według upodobań, jako jajko na twardo do kanapek, jajko po benedyktyńsku, sadzone, faszerowane najróżniejszymi pastami. Ale chyba najbardziej śniadaniowo kojarzy się jajko na miękko. Idealnie ugotowane ma ścięte białko i półpłynne żółtko, i najlepiej smakuje z solą i świeżym pieczywem. Na stół najwygodniej podać jajka na specjalnym półmisku z wgłębieniami, w których utrzymują się one na miejscu i nie ma ryzyka, że przy przenoszeniu wypadną. Natomiast jedząc jajka, trzeba skorzystać z kieliszków do jajek. Mogą być na nóżce lub też bez, ale najważniejsza jest wygoda jedzenia z takiego naczynia. A zatem smacznego jajka!
Kieliszki do jajek kupisz w sklepie HELIOS
ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00