Reklama

Lifestyle

Przystawki na smaczny jesienny początek

materiał promocyjny
Dodano: 18.09.2013
7517_2864_regent-zestaw-do-przystawek-na-tacy-perle-a-7493_1
Share
Udostępnij
Jesień, choć przypomina o nieuchronnie zbliżającej się zimie, rozpieszcza nas w kulinarnie. Spiżarnie pełne są warzyw i owoców, które pachną świeżością i zachwycają najróżniejszymi barwami. Tę feerię smaków i kolorów koniecznie trzeba wykorzystać, przyrządzając np. tacę pysznych przystawek i przekąsek.
 
Z dobrodziejstwa ogrodów i pól trzeba korzystać póki warzywa i owoce są jeszcze świeże i nie trafiają na nasze stoły w postaci przetworów czy mrożonek. Można oczywiście przygotować z nich rozgrzewającą zupę lub dodać do mięs, ale świetnie sprawdzą się również jako przystawki. Gościom można zaproponować najróżniejsze sałatki, np. z gruszki, brokułów, zielonej fasolki szparagowej z dodatkiem oleju lnianego i soku z cytryny albo z kurczaka i winogron. Jesienne warzywa: marchewki, pietruszki, buraczki czerwone, kabaczki, cebule, cukinie, można opiekać, a tak przygotowane stanowią pyszną podstawę sałatek z pieczonym lub grillowanym kurczakiem. Przepisów na sałatki jest mnóstwo, a mając do dyspozycji skarby jesieni można samodzielnie tworzyć takie wspaniałości. Ze świeżych warzyw można też przygotować koreczki. Ich kompozycja to kwestia wyobraźni – można je zrobić z najróżniejszych składników.
 
Pomidory również nadają się do pieczenia, ale świeże, drobno pokrojone, z dodatkiem bazylii i oliwy z oliwek będą doskonale komponować się z podpieczoną kromką bagietki z dodatkiem czosnku. Przystawki w formie małych kanapek z pomidorami, serem żółtym, jajkiem, wędliną lub tuńczykiem to także ciekawa i smaczna propozycja. Gościom  z pewnością posmakują też pieczone ziemniaki z najróżniejszymi dodatkami. Ziemniaki, choć same mają bardzo pospolity smak, to potrafię stworzyć naprawdę ciekawą kompozycję z innymi składnikami.
 
Zaletą przystawek jest nie tylko krótki czas przygotowania, ale też łatwość w serwowaniu i prezentowaniu. Mając duży półmisek lub talerz można na nim podać np. pojedyncze kanapki. Ale przystawki doskonale prezentują się też na specjalnych zestawach – tacy i naczyń, na których można położyć np. różne warzywa, które podawane są z dipami.   
 

Odpowiednią oprawę dla przystawek znajdziesz w sklepie HELIOS

ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
 
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00
 
 
Odwiedź stronę i sklep internetowy na: www.helios-szklo.pl
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy