Reklama

Biznes

Co warto wiedzieć o urządzaniu restauracji?

Materiał partnera
Dodano: 21.02.2018
37780_dinin
Share
Udostępnij
Otwarcie restauracji to bardzo poważny krok. Trzeba wszystko przemyśleć i dokładnie zorganizować, aby nasz interes się kręcił. Kluczową sprawą jest doskonałe jedzenie oraz zgrany zespół pracowników. Bez tych dwóch elementów nie uda nam się osiągnąć sukcesu. Jednak nie możemy zapomnieć o innych czynnikach. Bardzo ważny jest też wygląd lokalu, od niego też w dużej mierze zależy, czy goście zostaną z nami na dłużej.

Dobór kolorów

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że kolory zwiększają apetyt. Jednak ta kwestia została udowodniona, więc warto dobrze przemyśleć dobór barw w naszym lokalu. W restauracji najlepiej sprawdzą się pomarańczowy, czerwony i żółty. Nie tylko pobudzą apetyt, ale także wpłyną na dobry nastrój gości. Nie powinniśmy przesadzać z tymi barwami, bo w nadmiarze mogą powodować rozdrażnienie. Dlatego warto łączyć je z neutralnymi kolorami, które uspokoją ich działanie. W restauracji świetnie sprawdzi się też zielony, bo wzbudza pozytywne emocje. Natomiast, powinno się unikać niebieskiego, który kojarzy się jedynie ze sztucznie barwionymi produktami spożywczymi. Należy też uważać z fioletem – kolorem zadumy, sprawdzi się on jedynie na dodatkach. Nie warto też sugerować się modą, tylko lepiej wybierać barwy ponadczasowe, żeby za kilka lat lokal nie wyglądał na przestarzały. Pamiętajmy również, że w pomieszczeniach powinno być jasno bez względu na to, jakie kolory wybierzemy. Dzięki temu goście będą się czuć lepiej w naszej restauracji. 

Wybór wyposażenia

Kolejnym ważnym elementem jest wybór odpowiednio wyposażenia. Pamiętajmy, że wszystkie meble oraz dodatki powinny być spójne i tworzyć harmonijną całość. Najlepiej kupić je u sprawdzonego producenta mającego doświadczenie w branży restauracyjnej. Warto skorzystać z oferty http://www.edar.com.pl/rodzaj/meble-do-restauracji/, której meble znajdziemy w różnych lokalach w całej Europie. Trzeba też pamiętać, że czeka nas wyposażenie zaplecza oraz części widzianej przez klienta. Obydwa zadania są bardzo istotne. od tego, jak wyposażymy kuchnię, zależy jakość i smak naszych potraw. Jednak ważna jest też część widziana przez klienta. To w dużej mierze od jej wyglądu zależy, czy jeszcze do nas wróci. Czasami kiepskiego wystroju nie uratuje nawet najbardziej wykwintna kuchnia i klient poszuka innego miejsca. Dlatego wyposażenie powinno być estetyczne oraz ściśle związane z charakterem naszego lokalu. Jeśli otwieramy bar mleczny możemy wybrać mniej eleganckie meble i dodatki niż do ekskluzywnej restauracji. Trzeba też pamiętać, że wszystkie meble muszą być funkcjonalne oraz użyteczne, a także odporne na różne uszkodzenia i niezwykle trwałe. Ważna jest też karta dań, która musi oddawać charakter naszego lokalu!

Aranżacja restauracji jest równie istotna co inne etapy prowadzące do jej otwarcia. W końcu od wystroju lokalu w dużej mierze zależy, czy klienci zdecydują się do nas przychodzić. Dlatego warto dobrze przemyśleć ten aspekt i postawić na materiały najwyższej jakości.
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy