Słodkości, piwa, sery, wędliny, oleje, kosmetyki, wydawnictwa, rękodzieło, biżuteria – to czym Podkarpacie może się pochwalić, znajdzie się na I Festiwalu Produktów Podkarpackich. Odbędzie się on w sobotę, 25 sierpnia w Majdnie k. Cisnej, a swoje produkty zaprezentuje na stoiskach ponad 20 firm i przedsiębiorców z całego regionu. Będą też pokazy gotowania z osobistościami znanymi z programów kulinarnych – Adamem Chrząstowskim i Sylwią Ładygą.
W sercu Bieszczadów i niezwykle klimatycznym otoczeniu stacji Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej swoje produkty zaprezentuje ponad 20 firm i przedsiębiorców z regionu. Pyszne praliny i czekolady z zaskakującymi dodatkami, piwa regionalne, miody, sery, wędliny i przetwory rybne, oleje tłoczone na zimno, ekologiczne przetwory z owoców, warzyw i surowców runa leśnego to tylko część festiwalowej oferty. Odwiedzający będą mogli również zakupić naturalne kosmetyki, zabawki dla dzieci, piękne publikacje z najlepszych podkarpackich wydawnictw, wyroby ze szkła, rękodzieło czy biżuterię.
– Województwo podkarpackie jest krajowym liderem w zakresie wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych. Przodujemy w ekologii. Na ministerialnej liście jest obecnie zarejestrowanych aż 227 produktów z naszego regionu – mówi Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego. – Dzięki Festiwalowi Produktów Podkarpackich turyści przebywający w Bieszczadach będą mogli poznać wiele ciekawych produktów i przysmaków, które oferuje nasz region. Z drugiej strony my możemy pochwalić się tym, co mamy najlepszego, nie tylko spośród artykułów spożywczych, ale i najwyższej jakości kosmetyków, wydawnictw czy rękodzieła.
Fot. Archiwum UMWP
Będą pokazy kulinarne i degustacje potraw
Dla gości Festiwalu Produktów Podkarpackich organizatorzy przygotowali pokazy gotowania tradycyjnych podkarpackich potraw połączone z degustacją. W menu znajdą się pyszne dania, których przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, w tym m.in.: hreczanyki – kotlety mielone z kaszy gryczanej, pierogi kresowe z twarogiem górskim i kaszą gryczaną czy barszcz czerwony na serwatce z kozim serem i jajkiem przepiórczym.
Pokazy poprowadzi zakochany w polskich smakach i produktach Adam Chrząstowski – szef kuchni i kucharz z 25-letnim międzynarodowym stażem, autor felietonów, organizator szkoleń kulinarnych i juror wielu konkursów. Swoje umiejętności zaprezentuje również pasjonatka gotowania i blogerka – Sylwia Ładyga, autorka przepisów kulinarnych do prasy kobiecej i uczestniczka programu „MasterChef”.
W programie przewidziane są także gry i konkursy dla dzieci i dorosłych. Dla najmłodszych przygotowano strefę aktywności z animacjami. Nie zabraknie także muzycznych akcentów. Dla gości Festiwalu zagrają lokalne zespoły – Żmije i Kapela na Dobry Dzień.
Wydarzenie jest okazją do integracji lokalnej społeczności i promocji regionalnych produktów poza granicami województwa. Tradycyjna, zdrowa żywność idealnie wpisuje się w koncepcję wysokiej jakości życia, która, obok lotnictwa, motoryzacji i informatyki, została wybrana na inteligentną specjalizację Podkarpacia. Do obszaru zdefiniowanego jako jakość życia zalicza się: ekologiczne i zrównoważone rolnictwo, w tym produkty regionalne i tradycyjne, zrównoważoną turystykę, odnawialne źródła energii oraz budownictwo energooszczędne.
Wydarzenie będzie trwać od godz. 10 do 19.30.