Reklama

Lifestyle

W Majdanie targ pełen przysmaków i innych wyrobów podkarpackich

Opracowanie Katarzyna Grzebyk
Dodano: 24.08.2018
40459_glowng
Share
Udostępnij

Słodkości, piwa, sery, wędliny, oleje, kosmetyki, wydawnictwa, rękodzieło, biżuteria – to czym Podkarpacie może się pochwalić, znajdzie się na I Festiwalu Produktów Podkarpackich. Odbędzie się on w sobotę, 25 sierpnia w Majdnie k. Cisnej, a swoje produkty zaprezentuje na stoiskach ponad 20 firm i przedsiębiorców z całego regionu. Będą też pokazy gotowania z osobistościami znanymi z programów kulinarnych – Adamem Chrząstowskim i Sylwią Ładygą.

W sercu Bieszczadów i niezwykle klimatycznym otoczeniu stacji Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej swoje produkty zaprezentuje ponad 20 firm i przedsiębiorców z regionu. Pyszne praliny i czekolady z zaskakującymi dodatkami, piwa regionalne, miody, sery, wędliny i przetwory rybne, oleje tłoczone na zimno, ekologiczne przetwory z owoców, warzyw i surowców runa leśnego to tylko część festiwalowej oferty. Odwiedzający będą mogli również zakupić naturalne kosmetyki, zabawki dla dzieci, piękne publikacje z najlepszych podkarpackich wydawnictw, wyroby ze szkła, rękodzieło czy biżuterię.

– Województwo podkarpackie jest krajowym liderem w zakresie wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych. Przodujemy w ekologii. Na ministerialnej liście jest obecnie zarejestrowanych aż 227 produktów z naszego regionu – mówi Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego. – Dzięki Festiwalowi Produktów Podkarpackich turyści przebywający w Bieszczadach będą mogli poznać wiele ciekawych produktów i przysmaków, które oferuje nasz region. Z drugiej strony my możemy pochwalić się tym, co mamy najlepszego, nie tylko spośród artykułów spożywczych, ale i najwyższej jakości kosmetyków, wydawnictw czy rękodzieła.

Fot. Archiwum UMWP

Będą pokazy kulinarne i degustacje potraw

Dla gości Festiwalu Produktów Podkarpackich organizatorzy przygotowali pokazy gotowania tradycyjnych podkarpackich potraw połączone z degustacją. W menu znajdą się pyszne dania, których przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, w tym m.in.:  hreczanyki – kotlety mielone z kaszy gryczanej, pierogi kresowe z twarogiem górskim i kaszą gryczaną czy barszcz czerwony na serwatce z kozim serem i jajkiem przepiórczym.

Pokazy poprowadzi zakochany w polskich smakach i produktach Adam Chrząstowski – szef kuchni i kucharz z 25-letnim międzynarodowym stażem, autor felietonów, organizator szkoleń kulinarnych i juror wielu konkursów. Swoje umiejętności zaprezentuje również pasjonatka gotowania i blogerka – Sylwia Ładyga, autorka przepisów kulinarnych do prasy kobiecej i uczestniczka programu „MasterChef”.

W programie przewidziane są także gry i konkursy dla dzieci i dorosłych. Dla najmłodszych przygotowano strefę aktywności z animacjami. Nie zabraknie także muzycznych akcentów. Dla gości Festiwalu zagrają lokalne zespoły – Żmije i Kapela na Dobry Dzień.

Wydarzenie jest okazją do integracji lokalnej społeczności i promocji regionalnych produktów poza granicami województwa. Tradycyjna, zdrowa żywność idealnie wpisuje się w koncepcję wysokiej jakości życia, która, obok lotnictwa, motoryzacji i informatyki, została wybrana na inteligentną specjalizację Podkarpacia. Do obszaru zdefiniowanego jako jakość życia zalicza się: ekologiczne i zrównoważone rolnictwo, w tym produkty regionalne i tradycyjne, zrównoważoną turystykę, odnawialne źródła energii oraz budownictwo energooszczędne.

Wydarzenie będzie trwać od godz. 10 do 19.30.

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama

Najnowsze

Reklama

Polecane

Reklama

Najpopularniejsze

Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy