Reklama

Lifestyle

Mięsne smakołyki z grilla

materiał promocyjny
Dodano: 07.08.2013
6266_ojciec
Share
Udostępnij
Wakacje bez grillowania? Rzecz niemożliwa. Od ponad dekady na dobre już rozsmakowaliśmy się w potrawach serwowanych z grillowiska, pachnących aromatycznymi ziołami. I choć grillować możemy praktycznie wszystko: pieczywo, owoce, warzywa, to zawsze w centrum grillowej uwagi pozostaje mięso.
 
Najpopularniejsze na grilla od zawsze są: karkówka, schab i wieprzowe kiełbaski. Zanim jednak nadejdzie czas smakowania, karkówkę i schab koniecznie trzeba zamarynować. Karkówkę dobrze jest zamarynować w oliwie z octem, cebulą i czosnkiem, co najmniej 8 godzin przed grillowaniem. Schab warto włożyć do zalewy na 2-4 godziny przed wyłożeniem plastrów na ruszt. Jak przygotować zalewę? Na szklankę wody wystarczy 1 łyżka soli i 1 łyżka cukru. Do tego dodajemy przyprawy i ewentualnie alkohol np. wódkę, brandy bądź whisky.

Schab i karkówkę różnie też musimy grillować, jeśli chcemy, by mięso było kruche, soczyste i aromatyczne. Karkówka lubi grillowanie pod przykryciem, nad dużym żarem po 5–6 min z każdej strony. Plastry schabu pieczemy na mocnym ogniu, ale nie możemy ich przetrzymać zbyt długo.
 
Ktoś tęskni jeszcze za kiełbaską z harcerskiego ogniska? Grill da namiastkę wspomnień. Kiełbaski grillujemy bezpośrednio nad żarem po ok. 6 minut z każdej strony. Jeżeli nie chcemy, by osłonki kiełbas pękały pod wpływem wysokiej temperatury, możemy nakłuć je w kilku miejscach szpikulcem. Przed grillowaniem warto też potrzymać kiełbaski w zaprawach i zalewach, będą przepyszne.
 
Dla pasjonatów grilla lubiących bardziej skomplikowane przepisy mięsne, świetne będą  szaszłyki. Mięsne kawałki zbliżone do sześcianów nabijamy na szpadkę, podobnie jak wszystkie inne składniki, które muszą mieć zbliżoną wielkość i kształt i nie mogą być nazbyt ciasno nabite na szpadę.  Szaszłyki pieczemy na średnim ogniu i dopiekamy na małym żarze. Zbyt duży ogień pali warzywa lub owoce i odymia mięso, które pozostaje surowe w środku. Czas grillowania szaszłyków zależy od wielkości kawałków na szpadce. Podczas pieczenia możemy posmarować je marynatą.
 
Smacznego!
 

Grillowanie ułatwią ostre noże i sprzęty dostępne w sklepie HELIOS

ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
 
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00
 
 
Odwiedź stronę i sklep internetowy na: www.helios-szklo.pl
 
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy