Powitanie Nowego Roku bez strzelających korków szampana? Ależ to niemożliwe! Taką okazję trzeba uczcić, a najlepiej zrobić to szampanem właśnie lub winem musującym. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach, czyli jak i w czym podawać ten trunek, by smakował jak najlepiej.
Pierwsza i najważniejsza zasada dotyczy temperatury szampana. W żadnym wypadku nie może być pokojowa. Szampan musi być schłodzony, dlatego trzeba go włożyć do lodówki 3-4 godziny przed podaniem. Natomiast po otwarciu butelkę należy umieścić w wiaderku z lodem. Warto też ponownie ją zakorkować, by bąbelki nie ulotniły się. Butelkę powinniśmy otwierać powoli i ostrożnie, podtrzymując korek tak, by nie wystrzelił zbyt gwałtownie w sufit.
Bardzo ważne są
kieliszki, do których nalejemy szampan. Powinny mieć wysoką i wąską czarkę, długą nóżkę. Ciekawą propozycję są kieliszki z punktem musującym, które powstały w
Krośnieńskich Hutach Szkła Krosno S.A. i są wynikiem rozwoju wyrobów szklanych przeznaczonych do win musujących.
Dawniej stosowano kieliszki z szeroką i otwartą czarką, ale to sprawiało, że bąbelki szybko ulatywały, a szampan tracił smak. Dlatego też zaczęto zastępować je kieliszkami wysokimi i wąskimi, w których aromat utrzymywał się znacznie dłużej. Ale okazało się, że efekt musowania można jeszcze wzmocnić tzw. punktem musującym w kieliszku. Jest on umieszczony na dnie czarki kieliszka, a powstaje w efekcie naruszenia struktury szkła. Dzięki punktowi musującemu bąbelki kumulują się w centralnym miejscu na dnie czarki kieliszka i ulatniają powoli w postaci perlistej smugi odbijającej refleksy światła. Utrzymujący się bez końca efekt wizualny sprawia, że każdy toast będzie wyjątkowy.
Kieliszki do szampana dostępne w sklepie HELIOS
ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00