Kiedyś kuchnia letnia funkcjonowała w każdym gospodarstwie domowym. Jak tylko robiło się cieplej, gospodarze z całym dobytkiem kuchennym wynosili się z domu. Było to i praktyczne i wygodne. Dziś coraz częściej kuchnię letnią spotyka się w ogrodzie. Grillo – wędzarnia połączona z kuchnią węglową oraz piecem chlebowym, pozwala smażyć, grillować, wędzić potrawy, upiec pizzę lub chleb, a także daje ciepło podczas długich jesiennych wieczorów przy grzanym winie.
Ładny i przestronny ogród zachęca do spędzania w nim wolnego czasu. Dlatego już przy projektowaniu ogrodu ważną jest rzeczą, aby wygospodarować przestrzeń do letniego biesiadowania. Kiedyś wystarczał grill i plastikowe krzesełka. Dziś coraz częściej ludzie decydują się na wybudowanie w ogrodzie tak zwanej kuchni letniej, która oprócz funkcji grillowania, pozwala na przygotowanie nawet najbardziej wyrafinowanych posiłków.
– Od pewnego czasu mamy coraz więcej zapytań o kuchnię w ogrodzie – mówi Marcin Deręgowski, projektant w firmie Art – A w Rzeszowie. – Czasem klientom wystarcza sam grill z wędzarnią, ale są i tacy, którzy decydują się na kuchnię w pełni funkcjonalną. Wtedy oprócz grilla i wędzarni, budowane jest palenisko węglowe oraz piec chlebowy. Do takiej kuchni warto doprowadzić wodę i prąd. Z pewnością zwiększy to wygodę pracy, a oświetlenie umożliwi użytkowanie jej także po zmroku.
Miejsce na kuchnię w ogrodzie
Zanim zdecydujemy się na kuchnię w ogrodzie, powinniśmy dobrze zastanowić się jakie mamy potrzeby, jaką przestrzeń do wykorzystania oraz możliwości finansowe. Im dalej będzie ona od domu, tym wyższe będą koszty doprowadzenia do niej instalacji. – Ważną rzeczą, o której musimy również pamiętać przy wyborze miejsca na naszą kuchnię, to usytuowanie jej tak, aby dym nie dostawał się do wnętrza naszego domu, ani nie przeszkadzał sąsiadom – wyjaśnia Marcin Deręgowski. – Dobrze jest również, aby dym nie przeszkadzał samym korzystającym z kuchni i aby nie był skierowany na nasze rośliny ogrodowe, gdyż zbyt ciepłe powietrze może je uszkodzić. Dlatego musimy mieć na uwadze kierunek dominujących wiatrów
– Wybierając miejsce, musimy też przede wszystkim pamiętać, że jest to forma na stałe, dlatego przestrzeń pod kuchnię powinna być na tyle duża, by korzystanie z niej było wygodne – mówi projektant z firmy Art – A. – Niemal standardem jest, że poza samą kuchnią, budujemy szafki na naczynia, zlew, a także blat roboczy. Jeśli kuchnia znajduje się w zamykanej altance lub pomieszczeniu gospodarczym, możemy ją wzbogacić o okap, niewielką lodówkę, czy nawet zmywarkę. Im mniej nasza kuchnia letnia jest rozbudowana i gorzej wyposażona, tym bliżej domu powinna się ona znajdować. Wtedy powinniśmy zadbać o to, aby komunikacja między domem, a kuchnią ogrodową była jak najłatwiejsza. Należy unikać wąskich i krętych ścieżek oraz progów i stromych schodów.
Przy planowaniu kuchni, dobrze jest również wziąć pod uwagę możliwość pracy przy naturalnym świetle. Dlatego powinniśmy unikać zimnych i zacienionych miejsc, pamiętając, że pełne nasłonecznienie też nie jest dobre. Najlepiej więc zlokalizować ogrodową kuchnię w miejscu lekko zacienionym. Jeśli nie mamy zadaszenia, warto zamontować duży parasol ogrodowy. – Istotną kwestią jest również podłoga w naszej kuchni – mówi specjalista. – Warto nawierzchnię dobrze utwardzić. Poza tym, podłoże musi być stabilne i suche, żeby nawierzchnia nie była śliska. Dobrze jest, jeśli podłoga jest łatwa w czyszczeniu. To ma być ładne i estetyczne miejsce.
Budowa kuchni w ogrodzie
– Wszystko rozpoczyna się od budowy grilla, w którym mamy możliwość zdemontowania rusztu i popielnika. Wówczas zamontowanie szczelnych drzwiczek na grillu i budowa w jego dolnej części paleniska sprawiają, że możemy cieszyć się wędzarnią – mówi Marcin Deręgowski. -Ludzie coraz częściej dostrzegają zalety samodzielnie uwędzonych wędlin czy mięs. Są one zdrowe, a jednocześnie możliwość pochwalenia się, że sami je zrobiliśmy, dodaje nam prestiżu. Najczęściej jest to wędzenie dla własnego użytku, bardziej hobbystycznie.
– Tym, którym grillo – wędzarnia nie wystarcza, dodatkowo budujemy piec chlebowy – wyjaśnia projektant z firmy Art – a. – W takim piecu oprócz pieczywa, możemy upiec nawet pizzę a nawet wszelkiego rodzaju mięsa. Komora pieca może mieć dowolną wielkość, w zależności od potrzeb. Piece chlebowe wykonywane są z cegły, a ich murowana kopuła dodatkowo pokrywana jest gliną, która dodatkowo akumuluje ciepło i utrzymuje gorący piec przez długi czas. Do tego możemy dołożyć palenisko kuchni węglowej, które budowane jest z cegły i często obkładane kaflami. Kuchnie z kafli buduje się w pomieszczeniach zamkniętych.
– Budować można z różnych materiałów – mówi Marcin Deręgowski. – Są osoby, które decydują się np. na kuchnię z kafli. Taka kuchnia nie pasuje im do domów nowoczesnych, ale w ogrodzie jest nie tylko praktycznym urządzeniem, ale również bardzo atrakcyjnym dodatkiem. Mogą być wykończone cegłą z białymi fugami, ale może być to również cegła obłożona łupkiem kamiennym. Mamy możliwość zastosowania klinkieru i kamienia rzecznego. Półki i blat możemy zrobić z granitu. Warto jednak pamiętać, że kuchnia musi być wykonana z materiału, który przewodzi ciepło.
Koszt wybudowania takiej kuchni zależy od rodzaju oraz ilości materiału. Duży wpływ na cenę ma także poziom skomplikowania formy. Czas wykonania trwa od tygodnia do trzech.