Reklama

Lifestyle

Gratis autobusem na Ekogalę. W Jasionce rozpoczęły się targi produktów regionalnych

Redakcja
Dodano: 08.12.2017
36830_main
Share
Udostępnij
Pierogi, gołąbki, serniki – do spróbowania i kupienia, rękodzieło na święta i karpie do wygrania – to na pewno znajdziecie na Ekogali – XI Międzynarodowych Targach Produktów i Żywności Wysokiej Jakości, które w piątek i sobotę, 8-9 grudnia, odbywają się w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym G2A Arena w Jasionce k. Rzeszowa. Na imprezę można dojechać z Rzeszowa darmowym autobusem – linia EKO.

Ekogala – międzynarodowe targi żywności i produktów wysokiej jakości organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2006 r. W tym roku weźmie w nich udział 110 wystawców, wśród nich 16 zagranicznych – z Chin, Ukrainy i Węgier. Impreza trwa dwa dni, 8 i 9 grudnia. Zarówno w piątek, jak i sobotę targi czynne są od godz. 10. do 17. Wstęp gratis, podobnie jak dojazd specjalnym autobusem. Linia EKO kursuje prze oba targowe dni z Rzeszowa do CWK w Jasionce. Obok zamieszczamy rozkład.

Samorząd województwa będzie gościł delegację przedsiębiorców branży spożywczej i kosmetycznej z chińskiego regionu Guangxi Chuang. W programie Ekolgali są nie tylko kulinarne pokazy, degustacje i warsztaty, ale także konferencje i konkursy, w których zwiedzający mogą wygrać choinki oraz karpie.

Odbędą się także trzy konkursy dla mistrzów gotowanie i wystawców: XII Europejski Konkurs Kulinarny (dla szkół gastronomicznych), Konkursu „Polski Smak” o nagrodę prezydenta RP Andrzeja Dudy i statuetki Polski Smak 2017  oraz konkursu na „Najładniejsze stoisko targowe”.

W sobotę na Ekogali odbędzie się pokaz „Vipy gotują” – swoimi kulinarnymi umiejętnościami popiszą się m.in. marszałek podkarpacki Władysław Ortyl, członek zarządu województwa podkarpackiego Lucjan Kuźniar, zastępca prezydenta Rzeszowa Andrzej Gutkowski i przewodniczący sejmiku województwa podkarpackiego Jerzy Cypryś.

Program

PROGRAM EKOGALI

8 grudnia 2017 r. (piątek)

10.00 – 17.00 Zwiedzanie Targów

11.00 – 15.00 XII Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – część wystawowa

11.00 – 14.00 Konkurs o nagrodę Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy i statuetki POLSKI SMAK 2017

11.00 – 14.00 Konkurs na „Najładniejsze stoisko targowe”

10.00 – 13.00 Konferencja „Rynek chiński – szanse i zagrożenia”

10.00 – 12.00 Seminarium dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych klas I – VII pt. „Owoce i warzywa to zdrowie” – Nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego – scena w holu

10.00 – 10.10 Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

10.10 – 10.30 Inscenizacja i prezentacja multimedialna „W zdrowym ciele zdrowy duch!” – dzieci z Publicznego Przedszkola nr 22 w Rzeszowie oraz uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie

10.30 – 11.00 „Z grządki na talerz, czyli prozdrowotne walory warzyw i owoców” – Młodzi Ekolodzy ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie

11.00 – 11.30 Rozstrzygnięcie trzech plastycznych konkursów o tematyce ekologicznej dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z prezentacją prac, wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci

12.00 – 14.00 Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich pt. „Nieoceniona wartość owoców i warzyw” Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego oraz Powiatowa Stacja Sanitarno– Epidemiologiczna w Rzeszowie – scena w holu

12.00 – 12.10 Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

12.10 – 12.40 „Wpływ odżywiania na zdrowie człowieka. Dlaczego warto jeść ekologiczne owocowe i warzywa?” – Mirosław Pytko

12.40 – 13.00 „Ekologiczne przetwórstwo owoców i warzyw, czyli jak powstaje ekologiczny sok, dżem i chipsy jabłkowe?” – Przedstawiciel firmy Owocowe Smaki p. z o.o.

13.00 – 13.30 Rozstrzygnięcie ekologicznych konkursów dla uczniów gimnazjów wraz z prezentacją prac – wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających  i popularyzujących edukację ekologiczną młodzieży

14.00 – 14.30 Oficjalne otwarcie EKOGALI – Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości

14.30 – 15.00 Rozstrzygnięcie konkursu o nagrodę Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy i statuetki

 POLSKI SMAK 2017

15.30 Zwiedzanie stoisk wystawowych

15.00 – 16.00 Panel Dyskusyjny: bariery rozwoju małej przedsiębiorczości w branży przetwórstwa żywności wysokiej jakości w Polsce – wprowadzenie do dyskusji – Ireneusz Drzewiecki  – Klaster Bio-Żywności POLSKA EKOLOGIA – organizator Ogólnopolskie Stowarzyszenie  Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych POLSKA EKOLOGIA – scena w holu

16.00 – 17.00 Finał XXIV Edycji Ogólnopolskiego Konkurs Promocyjnego AGRO POLSKA – organizator MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie – scena w holu

W godz. 10.00 – 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”

9 grudnia 2017 r. (sobota)

10.00 – 17.00 Zwiedzanie Targów

10.00 – 16.00 XII Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – część wystawowa

11.00 – 13.00 Szkolenie handlowe dotyczące rynku chińskiego

12.00 – 12.45 VIP-y gotują (część I) – (live cooking z udziałem przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej) – część wystawowa

13.00 – 13.45 VIP-y gotują (część II) – część wystawowa

15.00 – 15.15 Rozstrzygnięcie konkursu „Najładniejsze stoisko targowe” – scena w holu 16.

16.55 Rozstrzygnięcie XII Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród – scena w holu

17.00 Zamknięcie Targów

W godz. 10.00 – 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy