Kultura i sztuka ludowa Kaszub wyróżnia się swym pięknem i bogactwem i jest rozpoznawana na całym świecie. Wyroby twórców ludowych charakteryzują się specyficzną, niepowtarzalną kolorystyką, wzornictwem i formą. Dzięki tym cechom wyroby twórców ludowych są niebanalne i jedyne w swoim rodzaju.
Najbardziej rozpoznawalne są język i ubiór kaszubski, muzyka kaszubska, przysłowia kaszubskie, tradycje i zwyczaje (np. zażywanie tabaki, Boże Narodzenie, ścinanie kani, Noc Świętojańska, Sianokosy) oraz haft kaszubski, plecionkarstwo, malarstwo na szkle, garncarstwo i to co najważniejsze – wspaniała kaszubska kuchnia.
W
Restauracji Hotelu BRISTOL odbywają się wieczory z cyklu KUCHNIE REGIONÓW –
tym razem 10 i 24 maja będą to wieczory z muzyką i kuchnią z Kaszub.
Szef Kuchni (rodem z Kaszub) Arkadiusz Wejer przygotował naprawdę niecodzienne dania. Kolacja rozpocznie się zupą z brukwi i wiejskiej kury, będzie można spróbować pomuchela na słodko kwaśnej kapuście, pierogów z kapustą i podpinkami, smażonej flądry i szmurowanej wieprzowina w leśnym sosie. Na pewno nie zabraknie doskonałych śledzi , zylca z sosem chrzanowym a na deser mlodzowego kucha z kruszonką i szneków z glancem i jagodami.
Wieczór z kuchnią kaszubską rozpocznie się o godzina 19.00, koszt udziału wynosi 60 zł od osoby.