Reklama

Lifestyle

Kaszubska kuchnia i muzyka

Artykuł Partnera
Dodano: 26.04.2013
3704_A.Wejer
Share
Udostępnij
Kultura i sztuka  ludowa Kaszub wyróżnia się swym pięknem i bogactwem i jest rozpoznawana na całym świecie. Wyroby twórców ludowych charakteryzują się specyficzną, niepowtarzalną kolorystyką, wzornictwem i formą. Dzięki tym cechom wyroby twórców ludowych są niebanalne i jedyne w swoim rodzaju.
 
Najbardziej rozpoznawalne są język i ubiór kaszubski, muzyka kaszubska, przysłowia kaszubskie, tradycje i zwyczaje (np. zażywanie tabaki, Boże Narodzenie, ścinanie kani, Noc Świętojańska, Sianokosy) oraz haft kaszubski, plecionkarstwo, malarstwo na szkle, garncarstwo i to co najważniejsze – wspaniała kaszubska kuchnia.
 
W Restauracji Hotelu BRISTOL odbywają się wieczory z cyklu KUCHNIE REGIONÓW – tym razem 10 i 24 maja będą to wieczory z muzyką i kuchnią z Kaszub.
 
Szef Kuchni (rodem z Kaszub) Arkadiusz Wejer  przygotował naprawdę niecodzienne dania.   Kolacja rozpocznie się zupą z brukwi i wiejskiej kury, będzie można spróbować pomuchela na słodko kwaśnej kapuście, pierogów z kapustą i podpinkami, smażonej flądry i szmurowanej wieprzowina w leśnym sosie. Na pewno nie zabraknie doskonałych śledzi , zylca z sosem chrzanowym a na deser mlodzowego kucha z kruszonką i szneków z glancem i jagodami.
 
Wieczór z kuchnią kaszubską rozpocznie się o godzina 19.00, koszt udziału wynosi 60 zł od osoby. 
 
Rezerwacji można dokonać pod numerem 17 250 00 12 lub mailowo info@bristol-rzeszow.pl.
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy