Co przyciąga nas do kawy? Co wpływa na jej smak? I czym jest cupping? – Odpowiedzi na te pytania, usłyszeć będzie można już w najbliższą niedzielę, 22 października o godz. 17:00, w rzeszowskiej kawiarni Hola Lola. Gościem wydarzenia będzie Ika Graboń, doskonale znana w świecie baristów, autorka bezprecedensowej na polskim rynku książki o sztuce kawy. Wstęp jest bezpłatny.
Ika Graboń jest trenerem oraz certyfikowanym sędzią Mistrzostw Polski Baristów, Mistrzostw Polski Brewers Cup i Mistrzostw Polski Latte Art. Należy również do Specialty Coffee Association, doradza i szkoli w branży HoReCa i specialty coffee. Jest także autorką licznych artykułów na temat kawy. Niedawno ukazała się publikacja „Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie”, która zabiera czytelnika w podróż do świata speciality coffee, alternatywnych metod parzenia oraz smaków i zapachów, na które do tej pory nie zwracał uwagi. Sama o sobie mówi – że jest jak kawa z dripa, na luzie, a zapada w pamięć.
Spotkanie autorskie z Iką Graboń, odbędzie się w ramach czwartych urodzin kawiarni Hola Lola. Poprowadzi je rzeszowska dziennikarka, a zarazem miłośniczka kawy – Katarzyna Mularz.
Organizatorzy zapraszają wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się jaka kawa jest dla nich najlepsza i poznać alternatywne sposoby jej parzenia. Dodatkowa atrakcją wydarzenia, będzie cupping, czyli specjalna metoda degustacji kawy, w której profesjonalnie określa się rodzaj smaku i aromatu kawy, porównując ze sobą ich różne rodzaje.
Spotkanie autorskie rozpocznie się o godzinie 17:00 w Hola Lola przy ul. Mickiewicza 3 w Rzeszowie. Wstęp jest bezpłatny, ale istnieje możliwość rezerwacji miejsc. Więcej informacji znaleźć można pod tym adresem.