Reklama

Biznes

II dzień XIX EKOGALI – kulinarne emocje, sportowa energia i świąteczna atmosfera

Autor tekstu: Krzysztof Witek / Biuro Prasowe UMWP
Dodano: 14.12.2025
  • Autor tekstu i zdjęć: Krzysztof Witek /  Biuro Prasowe UMWP
Autor tekstu i zdjęć: Krzysztof Witek / Biuro Prasowe UMWP
Share
Udostępnij

Drugi dzień XIX Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA w ZEN.COM EXPO w Jasionce obfitował w atrakcje, które połączyły świat ekologicznej żywności, kulinarnej sztuki oraz sportowej pasji. Niedzielna część wydarzenia przyciągnęła zarówno miłośników zdrowych produktów, rodziny z dziećmi, jak i fanów znanych sportowców. Wśród gości wydarzenia znaleźli się przedstawiciele władz Województwa Podkarpackiego: marszałek Władysław Ortyl i wicemarszałkowie Piotr Pilch i Karol Ożóg wraz z przewodniczącym sejmiku Jerzym Borczem, a także sportowcy – Łukasz Różański, mistrz Polski w wadze ciężkiej i były mistrz świata WBC w bridgerweight, Marcin Janusz, reprezentant Polski w siatkówce, oraz Oliwer Wdowik, sprinter z klubu CWKS Resovia. Wszyscy wymienieni dali pokaz swoich zdolności kulinarnych w ramach akcji ,,VIP-y gotują”. W kulinarnych zmaganiach wzięła też udział Krystyna Stachowska, zastępca prezydenta miasta Rzeszowa.

Podobnie jak dzień wcześniej, na odwiedzających czekała bogata oferta wystawców, liczne degustacje i pokazy świątecznych wypieków przygotowywanych z produktów ekologicznych. Strefa pszczelarska przyciągała najmłodszych uczestników, którzy z ciekawością zaglądali do edukacyjnych uli i uczestniczyli w warsztatach o roli pszczół w przyrodzie. Równolegle trwała druga część XIX Europejskiego Konkursu Kulinarnego dla szkół gastronomicznych, w trakcie którego młodzi kucharze rywalizowali o miano najlepszych.

Największą atrakcją II dnia były wyczekiwane pokazy „VIP-y gotują”, podczas których w kulinarnych rolach wystąpili przedstawiciele samorządu oraz znani sportowcy związani z Podkarpaciem. Wspólne gotowanie po raz kolejny połączyło dobrą zabawę, sportowego ducha oraz promocję zdrowej żywności – wartości, które są fundamentem EKOGALI.

I tak w pierwszej turze marszałek Władysław Ortyl, przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz, Krystyna Stachowska zastępca prezydenta miasta Rzeszowa i bokser Łukasz Różański zmierzyli się z przygotowaniem pierogów z kapustą. Natomiast w drugiej odsłonie wicemarszałkowie Piotr Pilch i Karol Ożóg wraz z siatkarzem Marcinem Januszem i lekkoatletą Oliwerem Wdowikiem piekli świąteczne ciasteczka.

Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to czas szczególny, oparty na tradycji, wspólnocie i rodzinnych spotkaniach. EKOGALA doskonale wpisuje się w ten klimat, promując wysokiej jakości, regionalne produkty, które coraz częściej goszczą na naszych wigilijnych stołach – podkreślił marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl.

Publiczność z entuzjazmem obserwowała kulinarne zmagania, a VIP-y chętnie dzieliły się anegdotami, wskazówkami przy przygotowaniu do świąt. W trakcie wydarzenia nie brakowało interakcji z widzami, degustacji i spontanicznych komentarzy, które tworzyły atmosferę pełną dobrej energii.

Na scenie w holu zaprezentował się również zespół „Żołyniacy”, który zaprezentował tradycyjne pieśni i melodie z regionu.

Ogłoszenie wyników XIX Europejskiego Konkursu Kulinarnego oraz wręczenie nagród laureatom było zwieńczeniem XIX edycji EKOGALI – Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości. Zakończenie konkursu symbolicznie domknęło dwa dni intensywnych spotkań, prezentacji, degustacji i rozmów o jakości, tradycji oraz przyszłości ekologicznej żywności.

Organizatorzy już teraz zapraszają wystawców i odwiedzających na przyszłoroczną, jubileuszową XX edycję EKOGALI, która – jak zapowiadają – będzie nie tylko okazją do podsumowania dwóch dekad wydarzenia, ale także do zaprezentowania nowych kierunków rozwoju rynku produktów wysokiej jakości.

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy