Od soboty w Uhercach Mineralnych w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa w Centrum Ursa Maior można kupować pierwsze piwa uwarzone przez popularną Piwowarkę Agę. Na smakoszy czeka Ursa z Połoniny (american amber ale) i Ursa Royzbawiony (piwo pszeniczne). W Centrum swoje podwoje otworzył też sklep z produktami regionalnymi pod marką Esencja Karpat. Na razie są to tylko szkło i ceramika z pracowni bieszczadzkich artystów, ale w przyszłości będzie tego dużo więcej, nie zabraknie nawet kulinarnych bieszczadzkich przysmaków. W kolejnych tygodniach swoje życie rozpocznie również Ursa Maior Hall i tak Wielka Niedźwiedzica pełną już parą rozpocznie działalność w Bieszczadach.
Dom Wielkiej Niedźwiedzicy z powierzchnią prawie 2 tys. mkw. położony jest na ponad 2 hektarowej działce przy głównej drodze prowadzącej w Wysokie Bieszczady oraz do przejścia granicznego w Krościenku. W Centrum znalazła się trzypoziomowa sala koncertowa Ursa Maior Hall, umożliwiająca rejestrację koncertów, spotkań oraz wydarzeń kulturalnych. Kalendarz imprez opracowuje Janusz Demkowicz, dotychczas znany jako twórca „Zagrody Magija” w Orelcu, pensjonatu z dużymi ambicjami kulturalnymi oraz współzałożyciel i basista zespołu Tołhaje.
Bardzo jednak prawdopodobne, że najpopularniejszą częścią Centrum już wkrótce stanie się otwarta w sobotę Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Rzemieślniczego, gdzie pierwsze skrzypce gra Agnieszka Łopata, zwana Piwowarką Agą.
– Ursa Maior powstała z połączenia talentów nas trojga – żartuje Andrzej Czech, współwłaściciel spółki Ursa Maior. – Fenomenalnych zdolności Agnieszki w warzeniu piwa, artystycznych ambicji i talentów Janusza Demkowicza oraz mojej fascynacji ekologią i odnawialnymi źródłami energii.
W Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa na smakoszy oczekują na razie dwa rodzaje niepasteryzowanego piwa. Dalsze cztery kończą leżakowanie. W kolejnych tygodniach będzie można wybierać między: delikatnym piwem pszenicznym, aromatycznym piwem z mocną goryczką, piwem z dodatkiem słodu wędzonego, a ciemnym piwem w stylu robust porter o aromacie kawy i suszonych owoców. Dom Wielkiej Niedźwiedzicy ma też ambicje wiedzę piwowarską promować i od czasu do czasu dawać okazję do smakowania najlepszych piw polskich i światowych.
Samo Centrum
Ursa Maior ciekawe jest także ze względu na swój ekologiczny charakter. Innowacyjna jest w nim metoda pozyskiwania energii z paneli i ogniw słonecznych, woda pochodzi z własnej studni, a nieczystości utylizuje ogrodowa oczyszczalnia ścieków, która przypomina ukwieconą rabatę średniej wielkości.