Reklama

Lifestyle

Najlepsze sałatki na grilla!

Artykuł sponsorowany
Dodano: 26.03.2024
Najlepsze sałatki na grilla!
Najlepsze sałatki na grilla!
Share
Udostępnij

Grill kojarzy się z mięsem – kiełbasą, karkówką, kurczakiem. Trudno sobie jednak wyobrazić naprawdę udane spotkanie bez odpowiedniej sałatki. W tym tekście przedstawiamy sześć ciekawych sałatek, które idealnie wzbogacą spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi.

Sałatki do grilla – zawsze warto!

Grillowanie to nie tylko sztuka przyrządzania soczystych kawałków mięsa czy warzyw o intensywnym smaku; to także szansa na cieszenie się różnorodnością barw, smaków i tekstur, które mogą wnieść dodatki w postaci sałatek. Sałatki są nie tylko lekkim i zdrowym uzupełnieniem grillowanych dań, ale także doskonałym sposobem na wprowadzenie różnorodności do naszego menu. Bogate w witaminy, minerały oraz błonnik, pomagają zrównoważyć ciężkostrawne potrawy z grilla, dodając posiłkom świeżości oraz koloru. Co więcej, posiadając pojemniki na żywność sałatki łatwo można przechować na kolejne dni. W odróżnieniu od mięs, na pewno nie stracą one tak szybko swoich walorów smakowych. Oto sześć propozycji sałatek, które idealnie komponują się z grillowymi specjałami, sprawiając, że każde spotkanie przy grillu staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Sałatka z grillowaną cukinią i fetą

Kremowa feta, słodkie pomidorki cherry, aromatyczna grillowana cukinia, połączone z chrupiącymi liśćmi sałaty i bazylią, tworzą niezapomnianą kompozycję smakową. Aby przygotować tę sałatkę, cukinię należy pokroić w plastry, skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem, a następnie grillować z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie, na talerzu układa się umyte liście sałaty, dodaje się pokrojoną fetę i pomidorki, a na koniec układa grillowaną cukinię i posypuje świeżą bazylią.

Sałatka z kuskusem, miętą i granatem

Zaskakujące połączenie puszystego kuskusu, soczystych ziaren granatu, świeżej mięty i orzeźwiającego ogórka sprawia, że ta sałatka stanowi idealne orzeźwienie w ciepłe dni. Kuskus gotuje się zgodnie z instrukcją na opakowaniu – na pewno przydadzą się garnki z Florina.pl, a po ostudzeniu łączy z drobno pokrojonym ogórkiem, ziarnami granatu i posiekaną miętą. Całość delikatnie mieszamy, doprawiając do smaku oliwą, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Sałatka coleslaw w nowoczesnej odsłonie

Klasyczna sałatka coleslaw w nowoczesnej wersji z dodatkiem posiekanej kolendry, cienko pokrojonej czerwonej kapusty, marchewki i lekko pikantnego sosu na bazie jogurtu. Kapustę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie paski, następnie mieszamy z posiekaną kolendrą. Sos jogurtowy przygotowujemy, mieszając jogurt naturalny z odrobiną musztardy, miodu, soli i pieprzu, a gotowym sosem polewamy warzywa tuż przed podaniem.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado

Soczyste kawałki grillowanego kurczaka, dojrzałe awokado, mieszanka sałat z dodatkiem prażonych pestek słonecznika i dyni, polana delikatnym sosem winegret. Kurczaka marynujemy w oliwie z oliwek, czosnku, soli i ziołach, grillujemy lub smażymy – tu przydadzą się patelnie Florina.pl, a następnie kroimy w paski. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z sałatą, prażonymi pestkami, dodajemy kurczaka i polewamy całość sosem winegret.

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i serem halloumi

Słodki arbuz, grillowany ser halloumi, czerwona cebula i świeża mięta, skropione cytrynowym sosem, to połączenie, które zachwyci każdego miłośnika letnich smaków. Ser halloumi grillujemy na złoty kolor, a arbuz kroimy w kostkę. Na talerzu układamy arbuz, pokrojoną czerwoną cebulę, dodajemy grillowany halloumi i posypujemy świeżą miętą. Całość skrapiamy sosem z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu.

Sałatka z pieczonymi burakami i kozim serem

Ziemiste smaki pieczonych buraków doskonale komplementują się z delikatnym kozim serem, chrupiącymi orzechami włoskimi i słodkim dressingiem balsamicznym. Buraki należy najpierw umyć, owinąć iw folię aluminiową i upiec do miękkości. Następnie kroimy je na plasterki, kruszymy na nie ser i dodajemy prażone orzechy. Całość polewamy dresingiem zrobionym z mieszanki oliwy z oliwek extra virgin, octu balsamicznego, odrobiny miodu, soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Każda z tych sałatek wnosi do letniego menu coś wyjątkowego – od orzeźwienia, poprzez bogactwo smaków, aż po nutę egzotyki. Niezależnie od tego, czy planujesz przyjęcie w plenerze, czy kameralny obiad na świeżym powietrzu, te propozycje sałatek sprawią, że Twoje dania z grilla zyskają nowy wymiar.

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy