Właściwe rozłożenie na stole sztućców niektórym może sprawiać trudności, a zasiadającym do posiłku przysparzać problemów z ich rozszyfrowaniem. Ale wystarczy pamiętać o kilku zasadach savoir-vivre’u, a wszystko stanie się jasne.
Przede wszystkim nakrywając do stołu do eleganckiego obiadu należy pamiętać, by
sztućce były wypolerowane, nie miały żadnych nacieków i wszystkie były z jednego kompletu. Drugą zasadą, której należy przestrzegać, jest ilość par sztućców przy nakryciu – trzy to maksimum. Jeśli potraw ma być więcej, sztućce do nich podaje się dopiero przy serwowaniu.
Najważniejsza zasada układania sztućców mówi, że z lewej strony talerza kładzie się widelce do zakąsek i dania głównego, z kolei z prawej nóż do przekąsek, łyżkę do zupy, a następnie nóż do dania głównego. Kolejność to od zewnątrz w stronę talerza. Oczywiście, jeśli posiłek rozpocznie się zupą, nie będzie przekąski, wówczas pierwszą należy położyć łyżkę. Natomiast na wprost siedzącego, nad talerzem, równolegle do krawędzi stołu, kładzie się
sztućce do deserów, a z prawej strony, powyższej
sztućców, stawiane są kieliszki do różnego alkoholi, jakie będą serwowane w tracie posiłku. Zdarza się, że jeszcze przed przekąską podawane jest pieczywo i masło. Talerzyk i nóż do nich powinny znaleźć się z lewej strony gościa.
Ułożenie sztućców przez jedzącego to rodzaj komunikacji z gospodarzem, kiedy może sprzątnąć nakrycie. Nóż i widelec złożone równolegle na godzinie piątej oznaczają koniec posiłku, natomiast złożone na talerzu w kształcenie odwróconej litery V, lecz nie dotykające się końcówkami to znak, że gość jeszcze nie skończył jeść, natomiast zbliżone do siebie to prośba o dokładkę.
Sztućce najwyższej jakości kupisz w sklepie HELIOS
ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00