W gorące, wręcz upalne dni, każdy marzy o chłodnym, orzeźwiającym napoju. Ale w czym je podawać? Oczywiście, w sytuacji całkowicie prywatnej, nie jest to aż tak ważne, ale gdy częstujemy swoich gości, sztuka podawania napojów ma znaczenie.
Pierwsza i najważniejsza zasada – podając soki czy napoje, absolutnie nie można postawić ich na stole w kartonowych opakowaniach lub butelkach. Koniecznie należy przelać je do
dzbanków, natomiast wodę mineralną do karafek.
Jeśli gościmy dużo osób i stół jest długi, dzbanuszków powinno być więcej, by nikt nie musiał daleko sięgać.
Chłodne napoje najlepiej nalewać do
szklanek. Mogą być proste i wysokie lub też niskie i pękate, z gładkiego szkła albo ozdobnie ciętego. Jeśli szklanki są wysokie, a gość sobie tego życzy, można podać też rurkę, która ułatwi wypicie chłodnego napoju. Natomiast w przypadku lodu są dwa sposobu jego podawania – można dodać go bezpośrednio do dzbanków z sokami lub też postawić w specjalnych naczyniach.
Jeśli serwujemy piwo, na stół podajemy w butelkach, ale później koniecznie należy je przelać do kufla, a najlepiej do szklanek przeznaczonych do tego celu, czyli pokali. Są one wysokie, delikatnie wypukłe i na niewysokiej nóżce. Doskonale też sprawdzają się w serwowaniu niektórych drinków.
Szklanki, pokale, dzbanki i karafki w sklepie HELIOS
ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00