Reklama

Lifestyle

Sztuka podawania letnich deserów

materiał promocyjny
Dodano: 19.05.2013
4364_1176503_28286558
Share
Udostępnij
W upalne dni naturalnie mamy ochotę na chłodzące desery. Lody to letni przysmak chyba większości z nas, doskonale ochłodzą nas również owocowe sorbety, a sałatki owocowe wspaniale orzeźwią. Taki deser może być pysznym zakończeniem wiosennego lub letniego posiłku. Kwestia tylko w czym go podamy.
 
Tradycyjnie lody można podawać w pucharkach, kielichach, miseczkach lub nawet na talerzykach, choć ta ostatnia forma jest najmniej wygoda, ponieważ może grozić „ucieczką” deseru z naczynia. Dlatego do zwykłych lodów, robionych na bazie mleka, najwygodniejsze są pucharki lub czarki, szklane lub kryształowe. Najlepiej, by miały one kształt jak najbardziej zbliżony do kuli, bo z takich najwygodniej jeść ten słodki przysmak. Takie pucharki idealnie nadają się również do sałatek owocowych. Natomiast do serwowania sorbetów owocowych najbardziej nadają się pucharki bardziej smukłe, o wydłużonej czaszy, kształtem przypominające kielichy. 
 
Nie można też zapomnieć o sztućcach. Do lodów oczywiście łyżeczki, a jeśli deser będzie podawany w wysokiej czarce, to łyżeczka koniecznie musi być dłuższa, jak do kawy mrożonej. To zapobiegnie wpadaniu jej w lody czy sorbety. Natomiast to sałatki owocowej oczywiście można podać łyżeczkę, ale równie dobrze sprawdzi się widelczyk. 
 

Elementy letniej zastawy znajdziesz w sklepie HELIOS

ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
 
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00
 
 
Odwiedź stronę i sklep internetowy na: www.helios-szklo.pl
 
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy