Początek Festiwal Restaurant Week już w środę, 18 kwietnia i potrwa do końca miesiąca. Restauratorzy zapraszają w 13 regionach i w ponad 30 polskich miastach. W trakcie festiwalu za trzydaniowy posiłek zapłacimy 49 zł od osoby. Wystarczy wejść na www.restaurantweek.pl, zarejestrować konto, wybrać dzień, godzinę i liczbę osób, która usiądzie przy stole, a już czekać będzie na nas wieczór ze specjalnościami lokalnych i nie tylko kuchni.
W festiwalu bierze udział osiem restauracji z Rzeszowa: Liszt, Lord Jack, Parole Art Bistro, Republika polsko – francuska, Restauracja Kulisy, Oranżeria, Restauracja Patio i Wesele. W każdy z lokali są dwie wersje menu za 49 zł.
Restauracja Liszt
• Sałatka z grillowaną papryką, serem camembert i sosem musztardowym
• Leczo z kasza kuskus, żurawiną i grillowaną cukinią
• Ciasto Gerbeaud
albo
• Przysmaki węgierskie
• Tokan z makaronem tarhonya
• Puree kasztanowe z bitą śmietaną w aromacie rumu
Lord Jack
• Carpaccio z gęsi / owoce / parmezan / oliwa pomarańczowa
• Duszony rostbef wołowy / puree ziemniaczane / warzywa sezonowe
• Eton mess (beza z bitą śmietaną i owocami)
albo
• Krem z kukurydzy / chili / oliwa pietruszkowa
• Gołąbki z modrej kapusty / kasza pęczak / borowiki / ser górski
• Suflet czekoladowy / lody / sos malinowy
Archiwum Festiwal Restaurant Week
Parole Art Bistro
• Tatar z polędwicy wołowej z krwistą pomarańczą, tymiankiem i whisky
• Smażona pierś z przepiórki w melisie z sosem malinowym, ziemniakiem Hasselback i pastą pomidorową
• Ciasto cytrynowo-migdałowe z kremem z palonego kakao
albo
• Podwędzany burak z konfitowanym żółtkiem i pikantnym dressingiem pomarańczowym
• Pieczone marchewki z orzechami ziemnymi, kremem bazyliowym i smażonym, dojrzewającym kozim serem
• Mus z białej czekolady i mascarpone z marakują i lionką
Republika polsko – francuska
• Quiche ze szparagami i kozim serem
• Marokański couscous wegetariański
• Krem kasztanowy
albo
• Zupa krem z białych szparagów z boczkiem
• Polędwiczki wieprzowe w sosie kasztanowym, pieczone bataty, surówka z marchewki i selera
• Ciasteczka kokosowe
Restauracja Kulisy
• Zupa krem z gruszki i pietruszki
• Smażony sandacz serwowany z ratatouille warzywnym i palonym masłem
• Crumble z truskawką i rabarbarem
albo
• Zupa tajska z kurczakiem curry
• Pappardelle z kaczką, rozmarynem i sosem na bazie czerwonego wina
• Tort ,,Leśny mech"
Restauracja Oranżeria
• Pieczony bakłażan pod sałatką, ze szparagami, w emulsji czosnkowej, z pastą z cieciorki wraz z serem scamorca
• Królicze udo w białym winie, z grzybami schimei, z kaszą pęczak, wiosennym bobem i szparagami
• Deser cytrynowa fantazja
albo
• Pieczony bakłażan pod sałatką, ze szparagami, w emulsji czosnkowej, z pastą z cieciorki wraz z serem scamorca
• Filet z okonia morskiego, risotto z czarnego ryżu, ze szparagami, parmezanem i gotowaną rzodkiewką
• Deser cytrynowa fantazja
Archiwum Festiwal Restaurant Week
Restauracja Patio
• Wędzona pierś kaczki, chutney z pomarańczy, sos ziołowy, pistacje
• Duszony udziec cielęcy z figą, kasza jęczmienna, gratine z buraka i chrzanu, sos własny, salsa warzywna
• Tarta fiołkowa z lodami bazyliowymi i watą cukrową
albo
• Consomme z dojrzałych pomidorów, ośmiornica, oliwa smakowa, malina
• Risotto na zielonej herbacie z mango i miętą, ser mascarpone, truskawka
• Kokosowe ciasto cygaretkowe, mus czekoladowo-kokosowy z malibu
Restauracja Wesele
• Sałatka z pieczonym rostbefem i sosem vinegret truskawkowym
• Policzki wołowe z purre ziemniaczanym i młodymi warzywami
• Mini beza Pavlova z owocami
albo
• Sałatka z karmelizowanym kozim serem i owocem granatu
• Kaszotto z grzybami, śliwką i serem bursztyn
• Mini beza Pavlova z owocami