Kasza kojarzona jest niestety z nudnymi i trudnymi w przygotowaniu potrawami. Okazuje się jednak, że potrafi inspirować. Kaszotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, gołąbki z kaszą manną, kasza na słodko.
Kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, manna, kukurydziana, kuskus, owsiana… Naprawdę jest w czym wybierać. Taka różnorodność stwarza wręcz nieograniczone możliwości w kuchni, otwartej na eksperymenty i łączenie smaków. Kasza inspiruje, jest łatwa w przygotowaniu, ma przystępną cenę, co oznacza, że… warto wprowadzić ją do codziennej diety.
– Kasza kojarzona jest przede wszystkim z daniami obiadowymi, mięsem i sosem… przez co traci na atrakcyjności! Tymczasem świetnie sprawdza się również jako podstawa śniadań, przystawek, deserów czy lekkich przekąsek – mówi Dorota Wdowińska-Rozbicka, autorka bloga „Dorota smakuje”, wspierająca kulinarnie ogólnopolską kampanię „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, zainaugurowana w marcu br., ma przekonać Polki i Polaków, że warto częściej sięgać po kaszę i uwzględnić ją w codziennej diecie.
Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa
www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą. W ramach kampanii zaplanowano także spotkania kulinarne dla kobiet „Pod znakiem kaszy” oraz konkursy.
SKŁADNIKI:
-
100g (ok. pół szklanki) kaszy jęczmiennej wiejskiej
-
cebula
-
ząbek czosnku
-
oliwa
-
100g świeżego szpinaku
-
3-4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oliwy
-
łyżeczka masła
-
sól
-
pieprz
-
1,5 szklanki wywaru warzywnego
WYKONANIE:
W garnku z grubym dnem, na niezbyt mocno rozgrzanej oliwie, szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, wsypujemy kaszę, mieszamy i podsmażamy wszystko minutę. Do kaszy dodajemy chochlę gorącego wywaru i gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż kasza wchłonie cały bulion. Dodajemy następne łyżki płynu aż do jego wykończenia. Kiedy kasza będzie miękka dodajemy suszone pomidory, posiekany szpinak i masło. Mieszamy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.