Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej, jarmark wielkanocny z prezentacją stoisk regionalnych i rękodzielniczych, konkursy kulinarne dla szkół oraz kulinarne warsztaty dla dzieci – w najbliższą sobotę, 12 marca w Zespole Zamkowo-Pałacowym w Dubiecku odbędzie się II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej.
Celem festiwalu jest szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach. Festiwal to także pokaz sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i Europy, mający na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Konkurs odbywa się corocznie przed Wielkanocą w Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.
Na festiwal kuchni dworskiej składa się Jarmark Wielkanocny, na którym prezentowane są stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z Wielkanocą oraz wystawa trofeów myśliwskich, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek. Odbywają się pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – w tym roku będzie to live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka. Dzieci natomiast wezmą udział w warsztatach kulinarnych.
Podczas festiwalu odbędzie się konkurs kulinarny dla profesjonalistów pn. Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”, który jest nominowany do półfinału w Kulinarnym Pucharze Polski 2016. Atrakcją wieczoru będzie uroczysta gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej, w której wezmą udział zaproszeni goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.