Ozdabiając ciasto czy tort coraz częściej decydujemy się na taką dekorację, która nie tylko zachwyci swoją oryginalnością, ale będzie również zdrowa i ekologiczna. Sztuczne barwniki i kilogramy cukru odchodzą do lamusa. Nastał czas naturalnych dekoracji.
Świadomość ekologiczna i jakość żywności zaczynają grać większą rolę niż cena towaru. Jeśli zaś chodzi o dekorowanie wypieków, często ta zdrowsza wersja jest o wiele tańsza niż sztuczne ozdoby.
Co więcej szeroki wybór składników pozwala na stworzenie niesamowitych kompozycji nie tylko wizualnych, ale i smakowych. Ma być oryginalnie i widowiskowo, a przy tym zdrowo.
Owocowy obraz
Szukając dekoracji wśród darów natury sięgamy po owoce. Mało oryginalnym wyborem będzie jednak pokrojenie truskawek w ćwiartki. Ciekawą alternatywą może okazać się za to zapiekanie owoców w miodzie z przyprawami korzennymi. Uzyskamy dzięki temu nietuzinkową gamę smaków, a co więcej – miłą dla oka prezencję. Przygotowane w ten sposób banany, gruszki czy wiśnie fantastycznie pachną oraz wyglądają. Malując ciasta warto zastanowić się nad musami owocowymi. Takie „naturalne farby” nie tylko ożywią kompozycję swoimi intensywnymi kolorami, ale również znakomicie smakują. Aby uzyskać trójwymiarowy efekt, można posłużyć się skórkami cytrusów lub wiórkami np. kokosowymi. Wszystkie składniki pozostają zdrowe i w pełni naturalne.
Eksperymenty z przyprawami
Spore pole do popisu dają przyprawy. Połączenie czekolady z papryczkami chili lub kolorowym pieprzem będzie zaskakujące. Charakterystyczny słodko-gorzki charakter czekolady i ostrość dodatków stanowią bardzo ożywczą i oryginalną mieszankę. Laski wanilii, kora cynamonu czy wyrzeźbiony w korzeniu imbiru wzór mogą przypaść do gustu miłośnikom egzotyki. W swoich poszukiwaniach warto sięgać także po zioła – większość posiada bardzo intensywny aromat. Gałązka mięty ułożona na wierzchu nada ciastu świeżego charakteru. Nie bójmy się eksperymentów.
Kobieca strona
Przy braku dostępu do sezonowych dodatków warto sięgnąć po składniki dostępne przez cały rok. Tutaj prym wiodą bakalie. Różnorodność, jak i ogromny wybór orzechów i suszonych owoców sprawiają, że można układać z nich dowolne kształty. Kompozycje stworzymy wykorzystując połówki orzechów włoskich bądź posypując rozdrobnionymi wierzch wypieków. Doskonale sprawdzą się także w wersji prażonej z miodem i karmelem.
Szczególnie kobietom spodoba się pomysł udekorowania z zasady kalorycznego tortu przy pomocy mieszanki musli z suszonymi morelami czy śliwkami. Tym sposobem stworzymy wrażenie, że zjedzenie kawałka ciast nie zrujnuje planu stosowanej diety i nie wpłynie znacząco na sylwetkę. Coraz popularniejsze staje się ozdabianie ciasta jadalnymi kwiatami. Lekko ziołowy posmak lawendy, słodki aromat jaśminu czy klasyczny wygląd płatków róży delikatnie wpłyną na zmysły.
Oprócz smaku ciasto czy tort muszą być oryginalne i widowiskowe. Dlatego przy tworzeniu dekoracji warto sięgnąć po nietypowe rozwiązania. Świeże owoce dodadzą lekkości, a intensywność kolorów nacieszy oczy. Bakalie i suszone owoce są łatwo dostępne przez cały rok. Eksperymenty z przyprawami mogą przynieść nadspodziewanie dobry skutek. Ostry pieprz czy ożywcza mięta z pewnością mocno uderzą w zmysły. Koncepcji na nietypowe dekoracje jest wiele, wystarczy tylko użyć wyobraźni.