Reklama

Lifestyle

Addio pomidory, czas na likopen!

materiał promocyjny
Dodano: 29.01.2014
10570_pomidor
Share
Udostępnij
Jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zawiera właściwości antynowotworowe, a także dba o kondycję serca i kości.  Pora na likopen, naturalny barwnik roślin czerwonych. 
 
Ketchupykoncentratysoki czy pasty pomidorowe to te przykłady jedzenia, w których przetworzony surowiec, czyli pomidor, jest zdrowszy od naturalnego. Zazwyczaj w trakcie obróbki giną wszystkie cenne składniki, tym razem jest jednak odwrotnie. Przetworzony pomidor zyskuje! 
 
Pierwotnie przetwory z pomidorów były robione we włoskich domach. Ich receptury szybko upowszechniły się także w innych krajach śródziemnomorskich, a później na całym świecie. Dziś są produkowane przez wyspecjalizowane firmy, a w domach robią je nieliczni.
 
Wbrew pozorom sam ketchup nie jest wytworem kuchni amerykańskiej, ale azjatyckiej. I chociaż dzisiaj kojarzony jest tylko z fast foodowym jedzeniem, to nie powinno zabraknąć go w naszej codziennej diecie. 
 
Likopen określany na opakowaniach skrótem E160d, jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, posiadających właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed nowotworami. Badania dr. A. Venket Rao z Uniwersytetu w Toronto wykazały, że  jest on wchłaniany przez organizm tylko wtedy, gdy występuje w przetworach pomidorowych. W świeżych owocach jest zamknięty w tkankach, dopiero pod wpływem obróbki termicznej ulega zmianom dzięki czemu jest bardziej przyswajany. Jego asymilacja jest o tyle ważna, że organizm człowieka sam go nie produkuje i  każdego dnia pozyskuje z diety. 
 
„Podczas produkcji ketchupu czy koncentratu pomidorowego likopen zawarty w pomidorach pod wpływem temperatury ulega przekształceniu i dzięki temu jest on dużo lepiej wchłaniany przez organizm. Zawartość likopenu w przetworach jest ok. 2,5 raza większa niż zwykłym pomidorze” – tłumaczy Tomasz Kwaśniewski, manager marki MOSSO. 

Lepiej zapobiegać niż leczyć
 
Likopen chroni organizm człowieka przed nowotworem przewodu pokarmowego. Produkty zawierające przeciwutleniacz są także polecane mężczyznom będącym w grupie ryzyka wystąpienia raka prostaty lub już walczącym z tą chorobą. Badania przeprowadzone w Akademii Medycznej na Harvardzie, którymi zostało objętych 48 tys. mężczyzn dowiodły, że osoby spożywające przetwory pomidorowe częściej niż 2 razy w tygodniu są aż o 34 proc. mniej narażone na rozwój raka prostaty. Likopen ma także zaskakujący wpływ na płodność mężczyzn. Otóż już po trzech miesiącach przyjmowania zwiększonej ilości likopenu w ponad 60 proc. przypadków pozbywali się tego problemu. Natomiast u pań spożycie produktów bogatych w likopen redukuje ryzyko wystąpienia raka piersi czy szyjki macicy. Ponadto cenny związek z pomidora wpływa korzystnie na wygląd naszej skóry. Nie tylko zabezpiecza ją przed szkodliwym działaniem ultrafioletowym, ale także zwiększa jej elastyczność. Tym samym pomaga zachować młodość.
 
fot. sxc.hu
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy