Orzechy włoskie są bardziej kaloryczne od pączków. 100 gram tych suchych owoców to ponad 600 kcal, podczas gdy lukrowana przyjemność to „zaledwie” jakieś 400 kcal. Orzechy zawierają też spore ilości tłuszczu – bo około 60%. Mimo wszystko są one zdecydowanie zdrowsze dla naszego organizmu.
Ukryty pod twardą łupiną orzech swoim wyglądem przypomina ludzki mózg. Dlatego właśnie uważano, że jego miąższ ma działanie lecznicze przy chorobach umysłowych, poprawia pamięć i usprawnia myślenie. Wytłaczany z niego olej, choć obecnie niedoceniany, przez lata był stosowany przez Greków i Rzymian jako środek leczniczy na stany zapalne nerek oraz kamienie żółciowe.
Sposób na orzecha
Charakterystyczny, orzechowy smak i delikatna karmelowa nuta. Taka kombinacja sprawia, że olej z orzecha włoskiego idealnie pasuje do sałatek, sosów czy dressingów. Wszelkie smażenie nie wchodzi w grę. Przy wysokiej temperaturze traci on bowiem aromat, a jego smak staje się gorzki. Często jest natomiast wykorzystywany podczas przygotowywania potraw kuchni chińskiej, włoskiej oraz francuskiej. Stanowi również doskonały dodatek do racuchów, naleśników, a także ciast i deserów.
Ten rodzaj oleju powstaje w wyniku tłoczenia na zimno ziaren orzechów. Dzięki temu zachowuje on pełną zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety w Polsce jest to raczej trudno dostępny produkt. Zdecydowanie większą popularnością cieszy się w krajach śródziemnomorskich, takich jak Francja czy Włochy. Należy jednak pamiętać, że olej z orzechów włoskich szybko jełczeje, dlatego po otwarciu nie należy go długo przechowywać. Najlepiej trzymać go w temperaturze pokojowej lub nieco niższej – zimna lodówka mu nie sprzyja.
Dla każdego coś dobrego
Jedna łyżka oleju orzechowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na kwasy omega-3. Jest on również bogaty w witaminy A i B. Ta druga odpowiedzialna jest za regenerację układu nerwowego, dlatego olej ten ma działanie przeciw stresowe. Natomiast zawarta w nim witamina E korzystnie wpływa na skórę. Dzięki swoim właściwościom opóźnia procesy starzenia, zapobiega pojawianiu się zmarszczek, a także eliminuje egzemę i łuszczycę. Co więcej, olej orzechowy ma także działanie obniżające ciśnienie i cholesterol. Ten rodzaj tłuszczu poleca się więc osobom, które mają problemy z sercem. Działa także przeciwzapalnie oraz przeciwgrzybiczo.
Nie tylko do chrupania
Czy wiecie, że olej orzechowy był wykorzystywany przez malarzy XV i XVI wieku? Stosowali go podczas rozcieńczania farb. Do obecnych czasów zachowała się receptura otrzymywania tego specyfiku przez Leonarda da Vinci. To także cenny materiał konserwujący drewniane wyroby, przede wszystkim te, mające kontakt z żywnością jak: deski do krojenia czy misy. Swoje zastosowanie znajduje również w kosmetyce – nadaje skórze miękkość i sprężystość. Działanie oleju orzechowego wygładzające cerę było znane już w XVI wieku. Zawiera on kwasy tłuszczowe, istotne dla zachowania pięknego wyglądu. Doskonale nadaje się do nawilżania wysuszonych dłoni oraz jako krem pod oczy.
Oprócz niezliczonych korzyści, jakie niesie ze sobą czerpanie z dobrodziejstw orzechów włoskich, pamiętajmy, że w kuchni liczy się także smak. Te dwa powody powinny być wystarczające, żeby przy następnej okazji zdecydować się na olej orzechowy, który urozmaici potrawy i wprowadzi do domu wykwintny nastrój.