Polak, Węgier dwa bratanki… Coś w tym przysłowiu jest. Mamy sporo wspólnego, a kuchnia węgierska idealnie trafia w gust Polaków. Sztandarowym daniem jest oczywiście gulasz, lubiany za wyrazisty, bardzo konkretny smak. I o ile język węgierski może sprawiać nie lada trudności, to gulasz z pewnością uda się każdemu i będzie atrakcją niejednego stołu.
Prawdziwy węgierski gulasz powstaje z mięsa wołowego, czerwonej papryki, pomidorów, marchewki, cebuli i czosnku. Opłukane i osuszone mięso należy pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, doskonały jest smalec. Następnie do garnka trafia cebula pokrojona w piórka i marchewka pokrojona w kostkę. Po chwili garnek trzeba zestawić i dopiero wówczas dodać czosnek, paprykę, kminek i paprykę mieloną. To wszystko należy dokładnie wymieszać, by mięso dokładnie obtoczyło się w przyprawach. Następnym krokiem jest dolanie bulionu warzywnego oraz dodanie pomidorów obranych ze skórki. Całość należy gotować na malutkim ogniu ok. 2 godziny aż mięso zmięknie. Na koniec wystarczy doprawić solą i musztardą.
Tak doskonałe danie wymaga odpowiedniej oprawy, czyli podania. Można oczywiście serwować gulasz z zwykłych talerzach, ale doskonale do tego nadają się specjalne kociołki. Mają one podstawę, na której stawia się podgrzewacz, by danie utrzymywało temperaturę, stelarz do zawieszenia kociołka i chochelkę. Efekt gwarantowany – i wizualny, i kulinarny.
Kociołek na gulasz znajdziesz w sklepie HELIOS
ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00