Choć najczęściej przez nas używany jest czarny, to są jeszcze trzy rodzaje – zielony, czerwony i biały. Każdy z nich jest inny, inaczej wzbogaca smak potrawy. Biały jest najostrzejszy, najdelikatniejszy jest zielony, czarny ma najwięcej aromatu, podobnie czerwony, ale ten jest lekko słodkawy. Ale łączy je jedno – aby wydobyć w pełni ich aromat koniecznie trzeba ziarna mielić na bieżąco. Proszek, który mamy w torebkach ani nie pachnie, jak należy, ani nie smakuje. Dlatego w każdej kuchni powinien znaleźć się młynek.
To powinna być pierwsza i najważniejsza zasada dla każdego kto gotuje – jak pieprz, to tylko i wyłącznie świeżo zmielony. W tej kwestii zgadzają się wszyscy szefowie kuchni. Pieprz powinien być zmielony tuż przed doprawieniem, ponieważ jego ziarenka w chwili, gdy zostają uszkodzone, natychmiast tracą swój smak i aromat. Można to bardzo łatwo sprawdzić. Wystarczy porównać świeżo zmielone ziarna z proszkiem z torebki. Różnica jest ogromna. Pieprz dopiero co zmielony ma niebywały zapach, smakuje znacznie bardziej intensywnie niż ten, który kupujemy jako sproszkowany.
A zatem koniecznie trzeba zaopatrzyć się w
młynek. Wybór jest ogromny. Mogą być drewniane, szklane, akrylowe, plastikowe, z korbką na czubku, z przekręcaną górną częścią, młynki na baterie, wysokie, niewielkie, obłe lub kanciaste. Dobry
młynek nie będzie tani, ale z pewnością posłuży latami. Jego wygląd oczywiście jest istotny, ale ważniejsze czy będzie dobrze spełniał swoją rolę, czyli mielił.
A zatem czas na prawdziwy aromat pieprzu w naszej kuchni.
Duży wybór naczyń na owoce i szklanek na koktajnle znajdziesz w sklepie HELIOS
ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00