Reklama

Lifestyle

Letni obiad na gorące dni

materiał promocyjny
Dodano: 08.07.2013
5568_talerze
Share
Udostępnij
W upalnie dni trzymamy się z dala od piekarnika i kuchenki. Apetyt też mamy mniejszy. Wysoka temperatura nie zachęca do spożywania obfitych posiłków, ale przecież coś jeść trzeba. Dlatego właśnie warto zastąpić ciepłe i ciężkie dania czymś lekkostrawnym i orzeźwiającym. To z pewnością miła odmiana kulinarna, którą nawet w gorące dni warto ładnie podać.
 
Potrawy na gorące dni maja kilka zalet. Zazwyczaj są dietetyczne, lekkostrawne i do tego bardzo szybko się je przygotowuje. Z pewnością najpopularniejszą potrawą na lato jest chłodnik. Wiosną i latem smakuje najlepiej, ponieważ można go przygotować ze świeżych, młodziutkich warzyw.
 
Podstawą naszego tradycyjnego chłodnika jest botwinka, która nadaje mu niepowtarzalny różowy kolor. Ale równie dobrze można go przyrządzić ze szpinaku czy ogórków. Zagraniczną wersją chłodnika, coraz częściej pojawiającą się na naszych stołach, jest hiszpańskie gazpacho. Wyrazista potrawa przygotowana ze świeżych pomidorów, z dodatkiem papryki i czosnku, to wspaniała propozycja. Chłodniki świetnie nadają się nie tylko na letni rodzinny obiad, ale też na bardziej uroczyste spotkanie. Zimną zupę można podać na zwykłym głębokim talerzu, ale znacznie efektowniej będzie prezentowała się w miseczce, która może być tradycyjnie okrągła lub też przyjmować bardziej nowoczesne kształty. Bulionówki również będą się nadawały do serwowania tej potrawy. 
 
Lekką propozycją będzie też makaron z warzywami. Makaron ugotowany al dente, warzywa podsmażone na oliwie z oliwek, wszystko delikatnie posypane parmezanem – palce lizać. Takie danie najlepiej zaprezentuje się na stole w naczyniu żaroodpornym lub w dużej porcelanowej misie, tak by każdy mógł nabrać porcję odpowiednią dla siebie. 
 
W gorące dni świetnie też sprawdzą się sałatki wszelkiego rodzaju. Te na stole można postawić w salaterce, gościom natomiast najwygodniej będzie je jeść z niewielkich miseczkach lub głębszych talerzach.
 

Naczynia na letnich potraw kupisz w sklepie HELIOS

ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
 
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00
 
 
Odwiedź stronę i sklep internetowy na: www.helios-szklo.pl
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy