Reklama

Lifestyle

Poznaj smaki Wschodu w rzeszowskich restauracjach

Anna Olech
Dodano: 27.06.2013
5358_niebieskie-mogdaly
Share
Udostępnij
W czym tkwi prawdziwa esencja narodu? W kulturze, sztuce, muzyce i kuchni. Tegoroczny Europejski Stadion Kultury daje niepowtarzalną szansę poznania również tej ostatniej, bo panel Wschód Food to festiwal smaków i zapachów niesamowitej kuchni wschodniej. 
 
Dziesięć rzeszowskich restauracji przyłączyło się do Wschód Food i każda z nich prezentuje kuchnię innego kraju. Przez cały czas trwania festiwalu, czyli od 28 do 30 czerwca, będzie można poznawać nowe kresowe potrawy i degustować różnorodne smaki ukraińskie, białoruskie, łotewskie, litewskie, estońskie, rosyjskie, mołdawskie, rumuńskie, tatarskie, a także spróbować regionalnej kuchni podkarpackiej. Szefowie kuchni przygotowali specjalne festiwalowe menu. Do wyboru będzie przystawka lub zupa, dwa drugie dania – jedno do wyboru, oraz deser.
 
Atrakcyjna jest też cena, stała dla wszystkich restauracji – 28 zł. Odwiedzając kolejne restauracje, można odbyć zmysłową podróż kulinarną. 
 
Ale projekt Wschód Food to również warsztaty, konkursy, pokazy kulinarne. W jednej z restauracji biorącej udział w ESK odbędą się warsztaty kuchni podkarpackiej, prowadzone przez blogerkę Patrycję Mianowską. Ale główną atrakcją festiwalu będzie pokaz kulinarny w plenerze, który poprowadzi fenomenalny gość – Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny. Od wielu lat związany z telewizją śniadaniową („Dzień Dobry TVN” i „Pytanie na śniadanie”), w której promuje proste i zdrowe produkty. Tomasz jest też gospodarzem popularnego programu kulinarnego „Jakubiak w sezonie” w telewizji kuchnia+.
 
Restauracje biorące udział w projekcie Wschód Food:

Kuchnia podkarpacka 
Wesele Hotel Bristol, Rynek 20 – 23 (www.bristol-rzeszow.pl)
 
Przystawka lub zupa: 
Kruszki cielęce z warzywami
Proziaki na ciepło z masłem i sosami
Danie główne – jedno do wyboru:
Duszona baranina po wetlińsku z pieczonymi ziemniakami i duszoną fasolką szparagową
Pieczony pstrąg z jaworca podany z czosnkiem niedźwiedzim i sałatką
Deser:
Ciasto rabarbarowe
 

Kuchnia białoruska
Ceska Hospoda, Rynek 5
 

Kuchnia tatarska
Niebieskie Migdały, ul. 3-go Maja 3
 
Przystawka lub zupa:
Pieremiacze – pieczone sakiewki z mięsem wołowym i ziemniakami
Rosół drobiowo-wołowy z kołdunami
Danie główne – jedno do wyboru:
Pilaw wołowy z ryżem i surówką z kapusty 
Kartoflanki – pierożki z farszem ziemniaczano-jajecznym polane masełkiem z bułką tartą
Deser: 
Pierekaczewnik z serem i rodzynkami
 

Kuchnia Mołdawska
Grzesznicy, ul. 3-go Maja 7 (www.grzesznicy.eu)

Przystawka lub zupa:
Puree z fasoli rodzynek podane na grzance z żytniego chleba
Zupa mołdawska – sycąca zupa z kawałkami wołowiny i warzyw
Danie główne – do wyboru:
Filet z ryby z czerwonym pieprzem, warzywami, serem feta i pieczonymi ziemniakami
Kotlet z siekanego kurczaka nadziewany omletem, masłem i serem z puree ziemniaczanym
Deser:
Ciasto biszkoptowe z orzechami
 

Kuchnia estońska
Patio Grand Hotel, ul. Dymnickiego 1a (www.grand-hotel.pl)
 
Przystawka lub zupa:
Śledziowe kotlety ziemniaczane z karmelizowaną w winie cebulą 
Krem z zielonego groszku z kwaśną śmietaną
Danie główne – jedno do wyboru:
Pieczona łopatka wieprzowa po estońsku podana z młodą kapustą zasmażaną i pieczonym kalafiorem
Tęczowy pstrąg duszony w białym winie i selerze naciowym, podany z młodymi ziemniakami
Deser:
rolada drożdżowa z jabłkami i cynamonem, oblana miodem
 

Kuchnia łotewska
Matryoshka, ul. Okulickiego 9a (www.matrioshka.pl)
 
Przystawka lub zupa:
Frikadelu – zupa z klopsikami mięsnymi
Silke Kazoka – sałatka śledziowa na różowo
Danie główne – jedno do wyboru:
Speka Piradzini – pierogi drożdżowe nadziewane boczkiem i cebulą, podawane ze śmietaną 
Łosoś w mleku z warzywami, podawany z ziemniakami i kawiorem
Deser:
Meizes zupa – deser na bazie chleba razowego z bakaliami, żurawiną, cynamonem i bitą śmietaną
 

Kuchnia ukraińska
Oranżeria, ul. Piłsudskiego 44 (Galeria Rzeszów)
 
Przystawka lub zupa:
Bliny ziemniaczane z musem serowym dekorowane kawiorem
Barszcz ukraiński
Danie główne – do wyboru:
Pielmieni z mięsem
Ukraińskie gałuszki podane na sosie z surówką z kapusty kiszonej
Deser:
Pierożki z truskawkami w śmietanie 
 

Kuchnia rumuńska
Liszt, ul. Szopena 33 (www.liszt.pl)
 
Przystawka lub zupa:
Pomidor faszerowany pieczonym bakłażanem
Rosół a la Siedmiogród z klopsikami 
Danie główne:
Duszona wołowina z grzybami w sosie i ziemniakami
Kapusta kiszona a’la kdozsvar
Deser:
Ciasto katia
 

Kuchnia litewska
Cafe Bazylia, al. Rejtana 31J (www.cafe-bazylia.pl)
 

Kuchnia rosyjska
Loft, al. Rejtana 20 (www.loftrestaurant.pl)

Przystawka lub zupa:
Śledź z sałatką z buraczków i suszonych śliwek
Solianka – kwaśna zupa z kawałkami wołowiny, wieprzowiny, salami, oliwkami, kaparami i pomidorami
Danie główne – do wyboru:
Pieczeń wieprzowa marynowana w maderze z kruszonką cytrynową, podawana z ziemniakami z boczkiem 
Kurczak po Kaukazu – duszony kurczak w sosie śmietanowym z warzywami, podawany z ryżem i marynowanym ogórkiem
Daser:
Rosyjskie serniczki – smażone serowe placuszki z owocami
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy