W czym tkwi prawdziwa esencja narodu? W kulturze, sztuce, muzyce i kuchni. Tegoroczny Europejski Stadion Kultury daje niepowtarzalną szansę poznania również tej ostatniej, bo panel Wschód Food to festiwal smaków i zapachów niesamowitej kuchni wschodniej.
Dziesięć rzeszowskich restauracji przyłączyło się do Wschód Food i każda z nich prezentuje kuchnię innego kraju. Przez cały czas trwania festiwalu, czyli od 28 do 30 czerwca, będzie można poznawać nowe kresowe potrawy i degustować różnorodne smaki ukraińskie, białoruskie, łotewskie, litewskie, estońskie, rosyjskie, mołdawskie, rumuńskie, tatarskie, a także spróbować regionalnej kuchni podkarpackiej. Szefowie kuchni przygotowali specjalne festiwalowe menu. Do wyboru będzie przystawka lub zupa, dwa drugie dania – jedno do wyboru, oraz deser.
Atrakcyjna jest też cena, stała dla wszystkich restauracji – 28 zł. Odwiedzając kolejne restauracje, można odbyć zmysłową podróż kulinarną.
Ale projekt Wschód Food to również warsztaty, konkursy, pokazy kulinarne. W jednej z restauracji biorącej udział w ESK odbędą się warsztaty kuchni podkarpackiej, prowadzone przez blogerkę Patrycję Mianowską. Ale główną atrakcją festiwalu będzie pokaz kulinarny w plenerze, który poprowadzi fenomenalny gość – Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny. Od wielu lat związany z telewizją śniadaniową („Dzień Dobry TVN” i „Pytanie na śniadanie”), w której promuje proste i zdrowe produkty. Tomasz jest też gospodarzem popularnego programu kulinarnego „Jakubiak w sezonie” w telewizji kuchnia+.
Kuchnia podkarpacka
Przystawka lub zupa:
Kruszki cielęce z warzywami
Proziaki na ciepło z masłem i sosami
Danie główne – jedno do wyboru:
Duszona baranina po wetlińsku z pieczonymi ziemniakami i duszoną fasolką szparagową
Pieczony pstrąg z jaworca podany z czosnkiem niedźwiedzim i sałatką
Deser:
Ciasto rabarbarowe
Kuchnia białoruska
Ceska Hospoda, Rynek 5
Kuchnia tatarska
Niebieskie Migdały, ul. 3-go Maja 3
Przystawka lub zupa:
Pieremiacze – pieczone sakiewki z mięsem wołowym i ziemniakami
Rosół drobiowo-wołowy z kołdunami
Danie główne – jedno do wyboru:
Pilaw wołowy z ryżem i surówką z kapusty
Kartoflanki – pierożki z farszem ziemniaczano-jajecznym polane masełkiem z bułką tartą
Deser:
Pierekaczewnik z serem i rodzynkami
Kuchnia Mołdawska
Przystawka lub zupa:
Puree z fasoli rodzynek podane na grzance z żytniego chleba
Zupa mołdawska – sycąca zupa z kawałkami wołowiny i warzyw
Danie główne – do wyboru:
Filet z ryby z czerwonym pieprzem, warzywami, serem feta i pieczonymi ziemniakami
Kotlet z siekanego kurczaka nadziewany omletem, masłem i serem z puree ziemniaczanym
Deser:
Ciasto biszkoptowe z orzechami
Kuchnia estońska
Przystawka lub zupa:
Śledziowe kotlety ziemniaczane z karmelizowaną w winie cebulą
Krem z zielonego groszku z kwaśną śmietaną
Danie główne – jedno do wyboru:
Pieczona łopatka wieprzowa po estońsku podana z młodą kapustą zasmażaną i pieczonym kalafiorem
Tęczowy pstrąg duszony w białym winie i selerze naciowym, podany z młodymi ziemniakami
Deser:
rolada drożdżowa z jabłkami i cynamonem, oblana miodem
Kuchnia łotewska
Przystawka lub zupa:
Frikadelu – zupa z klopsikami mięsnymi
Silke Kazoka – sałatka śledziowa na różowo
Danie główne – jedno do wyboru:
Speka Piradzini – pierogi drożdżowe nadziewane boczkiem i cebulą, podawane ze śmietaną
Łosoś w mleku z warzywami, podawany z ziemniakami i kawiorem
Deser:
Meizes zupa – deser na bazie chleba razowego z bakaliami, żurawiną, cynamonem i bitą śmietaną
Kuchnia ukraińska
Oranżeria, ul. Piłsudskiego 44 (Galeria Rzeszów)
Przystawka lub zupa:
Bliny ziemniaczane z musem serowym dekorowane kawiorem
Barszcz ukraiński
Danie główne – do wyboru:
Pielmieni z mięsem
Ukraińskie gałuszki podane na sosie z surówką z kapusty kiszonej
Deser:
Pierożki z truskawkami w śmietanie
Kuchnia rumuńska
Przystawka lub zupa:
Pomidor faszerowany pieczonym bakłażanem
Rosół a la Siedmiogród z klopsikami
Danie główne:
Duszona wołowina z grzybami w sosie i ziemniakami
Kapusta kiszona a’la kdozsvar
Deser:
Ciasto katia
Kuchnia litewska
Kuchnia rosyjska
Przystawka lub zupa:
Śledź z sałatką z buraczków i suszonych śliwek
Solianka – kwaśna zupa z kawałkami wołowiny, wieprzowiny, salami, oliwkami, kaparami i pomidorami
Danie główne – do wyboru:
Pieczeń wieprzowa marynowana w maderze z kruszonką cytrynową, podawana z ziemniakami z boczkiem
Kurczak po Kaukazu – duszony kurczak w sosie śmietanowym z warzywami, podawany z ryżem i marynowanym ogórkiem
Daser:
Rosyjskie serniczki – smażone serowe placuszki z owocami