Reklama

Dom

A może wyspa w kuchni? Porady projektanta

Katarzyna Grzebyk
Dodano: 14.11.2016
30084_BIS
Share
Udostępnij

Częstym rozwiązaniem stosowanym w kuchni jest wyspa, która wbrew pozorom jest bardzo praktyczna. Należy ją zaplanować przed wykończeniem ścian i posadzki. Jeśli chcemy, aby znalazły się na niej urządzenia AGD, konieczne będzie doprowadzenie do niej odpowiednich instalacji – podpowiada Magdalena Rapiej, projektantka, właścicielka studia Mania Dekorowania w Rzeszowie.

– Kuchnia z wyspą to możliwość wspólnego gotowania z domownikami, ale też dodatkowe schowki i blat, wydziela nam optycznie części wnętrza o różnym przeznaczeniu, skraca też dystans pomiędzy urządzeniami kuchennymi. Prawidłowo zaprojektowana wyspa ułatwia przyrządzanie posiłków i poprawia funkcjonalność kuchni. Z reguły w małych i zamkniętych kuchniach wyspa nie zdaje egzaminu – mówi projektantka.

Wyspa w kuchni co najmniej metr od szafek

Aby była w pełni funkcjonalna i wyglądała efektownie, potrzebuje odpowiednio dużej przestrzeni. Takie rozwiązanie sprawdzi się w pomieszczeniach o powierzchni minimum 1520 mkw. lub w kuchniach otwartych. Optymalna odległość wyspy od ciągu szafek kuchennych to 100-120 cm. Pozwoli to na swobodne korzystanie z kuchni dwóm osobom jednocześnie. Wyspa w kuchni zamkniętej powinna znajdować się w jej centrum i umożliwiać dostęp z każdej strony.

Wielkość kuchni i przeznaczenie wyspy, a także ilość urządzeń AGD determinują jej wymiary. Z reguły szerokość wyspy nie będzie mniejsza niż 100 cm. Jeśli chcemy umieścić na niej zlewozmywak i płytę grzewczą, będzie to już znacznie więcej. Warto tak zaplanować wymiary, aby płyta grzewcza nie znajdowała się bezpośrednio przy krawędziach blatu. Uchroni to osoby stojące z drugiej strony wyspy przed poparzeniem.

Na wyspie w kuchni lepszy ciepły blat

Pamiętajmy, że potrzebuje dobrego oświetlenia umieszczonego centralnie nad wyspą, aby zlikwidowało cień rzucany przez osobę pracującą przy blacie. Najważniejsze jest zapewnienie płaszczyzny do pracy między lodówką, a zlewem oraz miejsca do pracy i odstawiania naczyń oraz potraw między zlewem a kuchenką. Przy zastosowaniu jeszcze zasady trójkąta roboczego unikniemy przemierzania nadmiernych odległości ­ radzi Magdalena Rapiej. Jeśli wyspa ma pełnić rolę stołu kuchennego, warto wybrać „ciepły” blat. Unikajmy kamienia, żeby nie przenikał nas dreszcz, gdy zmęczeni przysiądziemy z kubkiem herbaty.

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy