Reklama

Dom

Z kamienia, drewna, szkła czy z kompozytów? Wybieramy blat do kuchni

Katarzyna Grzebyk
Dodano: 14.10.2016
29654_2
Share
Udostępnij

Każdy blat kuchenny powinien być funkcjonalny, wygodny i trwały. Nie może wchłaniać plam, powinien łatwo się czyścić i być odpornym na uszkodzenia mechaniczne. Oczywiście, musi też estetycznie wyglądać i idealnie komponować się ze stylem jadalni i salonu, jeśli kuchnia jest otwarta. Wybierając blat kuchenny warto pamiętać o kilku czynnikach, o których w ferworze urządzania pomieszczenia łatwo można zapomnieć.

Blat w kuchni to miejsce przygotowywania posiłków, a także element dekoracyjny, wpływający na wystrój kuchni. – Wykonując projekt kuchni oprócz dobrania kolorystyki do wystroju warto sprecyzować na samym początku, z jakiego materiału ma być wykonany oraz  dopasować go do rodzaju zlewozmywaka, bo te podwieszane, czyli wpuszczane w blat, mają specjalne wymagania. Można je tylko montować pod blatem odpornym na wilgoć: z granitu, marmuru, kompozytu lub ze stali nierdzewnej. Pozostałe typy zlewozmywaków pasują do wszystkich blatów – wyjaśnia Magdalena Rapiej, projektantka, właścicielka studia Mania Dekorowania w Rzeszowie.

Płyta MDF – zwykła, tańsza i odporna

Na jaki rodzaj blatu się zdecydować? Wszystko zależy od oczekiwań i  kwoty, jaką jesteśmy w stanie przeznaczyć. Jeśli kwota ta nie jest wysoka, odpowiedni będzie blat z płyty laminowanej lub MDF, odpornych na wysoką temperaturę i zabrudzenia środkami stosowanymi w kuchni. Magdalena Rapiej twierdzi, że jeśli kuchnia ma być piękna i unikalna to zdecydowanym faworytem będzie drewniany blat, który pasuje do każdej stylizacji – od aranżacji rustykalnych ( buk, dąb), po nowoczesne wykonane z trwałego drewna klejonego.

Bardzo popularne są blaty kamienne, choć błędnym jest przekonanie, że każdy rodzaj kamienia gwarantuje bezproblemowe użytkowanie.

– Najdroższe i jednocześnie najtrwalsze są blaty kamienne, które możemy eksploatować termicznie i przygotowywać na nich posiłki bez obaw, że po latach straci na swojej estetyce. Nie każdy kamień jest jednak odporny tak jak blat z granitu. Przykładowo marmur dość łatwo zaplamić, dlatego wymaga impregnowania, ale nawet po nim może się odbarwić, choćby pod wpływem soku z cytryny – wyjaśnia projektantka. – Alternatywą do kamiennych, choć niekoniecznie tańszą, są blaty robione z nowoczesnych kompozytów: mieszanki minerałów połączonych z żywicami syntetycznymi (na przykład z poliestrową i akrylową) oraz pigmentami. Najpopularniejsze kompozyty to corian, marlan, kerrock, top stone.

Wykonywane z nich blaty, oprócz trwałości porównywalnej z granitowymi, mają tę zaletę, że można je dowolnie formować – nie ma rys łączących poszczególne elementy blatu, kompozytowy zlewozmywak może być nawet częścią blatu, są dużo lżejsze i cieplejsze w dotyku od kamienia. Kompozyty, zarówno te matowe, jak i błyszczące, łatwo utrzymać w czystości, a w razie potrzeby łatwo je odnowić, przeszlifowując ich powierzchnię.

Eleganckie ze szkła i oryginalne z metalu

Najdroższymi są blaty szklane przezroczyste lub matowe (satynowane albo piaskowane), które idealnie pasują do kuchni nowoczesnych. – Choć blaty ze szkła hartowanego są nieco mniej odporne niż blaty granitowe na zarysowania, to lepiej nie rozbijać na nich mięsa tłuczkiem – przyznaje projektantka. – Pamiętać też trzeba, aby je dokładnie wycierać, by nie pozostawić nieestetycznych smug.

Kolejny rodzaj blatu, jaki można zastosować w kuchni to blat z metalu. Najtrwalsze są te z aluminium lub ze stali kwasoodpornej, która nie ulega korozji. Stal niższej jakości jest znacznie mniej trwała. Łatwiej ją zarysować, trudniej wyczyścić, może się odbarwiać, a po pewnym czasie – korodować. Niewątpliwą zaletą takiego blatu będzie to, że jest niezwykle higieniczny, ponieważ na metalu nie gromadzą się drobnoustroje.

Niezależnie od tego, jaki materiał wybierzemy, blat kuchenny powinien być funkcjonalny, wygodny i trwały. Jego powierzchnia nie tylko musi pasować do wystroju kuchni, ale także spełniać wymogi praktyczne: łatwo się czyścić, nie ulegać uszkodzeniom mechanicznym, być odporną na działanie skrajnych temperatur, nie może wchłaniać płynów oraz soków wydzielanych np. z warzyw i owoców.

Jak dopasować wymiar blatu

– Wybierając płytę powinniśmy więc kierować się parametrami technicznymi materiału. Jeśli dokonamy już wyboru materiału, to należy zastanowić się nad jego optymalnymi wymiarami. Standardowa głębokość powiązana jest z typowymi wymiarami szafek kuchennych. Zazwyczaj jest to 60 cm. Jeśli jednak mamy dużą kuchnię, możemy pozwolić sobie na nieco głębsze szafki i większy blat, co znacznie wpłynie na komfort ich użytkowania – mówi Magdalena Rapiej. – Kuchnia na wymiar musi być dopasowana do wymogów i potrzeb konkretnego użytkownika. Wysokość np. blatu roboczego w kuchni powinna być dostosowana do wzrostu osób przygotowujących posiłki, a ilość niezbędnych szafek projektujemy według tego, jak liczna jest rodzina, z jaką częstotliwością gotujemy, i czy potrzebne jest nam dużo miejsca na produkty spożywcze. Dużo zależy też od tego, czy kuchnia ma charakter otwarty, czy półotwarty. Styl kuchni otwartej nie powinien kłócić się z wystrojem salonu czy jadalni.

Nasza rozmówczyni zwraca dodatkowo uwagę, że kompleksowy projekt kuchni na wymiar musi uwzględniać mądre rozmieszczenie sprzętów codziennego użytku, pamiętając, iż pomieszczenie kuchenne powinno być przede wszystkim funkcjonalne. Warto pamiętać o tzw. zasadzie trójkąta, którego wierzchołki to zlew, kuchenka i lodówka. Odległości między tymi wierzchołkami powinny być nie mniejsze niż 120 cm, i nie większe niż 210 cm. Dzięki temu wszystkie najpotrzebniejsze sprzęty i artykułu będziemy mieć w bliskiej odległości.

Biel ocieplmy drewnem, kontrasty mile widziane

Dopasowanie koloru blatu zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Ostatnio popularne są białe kuchnie i w tym przypadku trzeba uważać, aby nie przesadzić z Biela, gdyż połączenie takiego samego koloru szafek, podłogi i blatu będzie mdłe. Lepiej tego unikać.

– Biała kuchnia wiele zyska, gdy ocieplimy ją drewnem. W ten sposób wnętrze nie będzie monotonne i stanie się bardziej przytulne. Blat może mieć odcień podłogi lub z nią kontrastować. Przy ciepłej barwie mebli wyraźniej zauważamy zestawiony z nią chłodny odcień blatu. Jasne wybarwienie mebli w zestawieniu z blatami w ciemnym kolorze np. macassar czy wenge, nada wnętrzu eleganckiego charakteru – przyznaje Magdalena Rapiej. – Z kuchnią w stylu rustykalnym będą dobrze współgrać odcienie blatów: orzech ciemny, rustikal czy dąb jasny. Z kolei miłośnicy nowoczesnych rozwiązań śmiało mogą postawić na kamienne, szklane czy stalowe blaty, które podkreślą minimalistyczny i industrialny charakter  kreowanej przestrzeni. Pamiętajmy, że naturalne usłojenie drewna czy też widoczne minerały kamienia stworzą niepowtarzalny, bardzo dekoracyjny wzór. W przypadku laminatu zawsze polecam te delikatnie nakrapiane, które nie będzie rzucało się w oczy, a jednocześnie ukryje delikatne zabrudzenia.

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy