Reklama

Dom

Owoce dzikich krzewów na herbaty i nalewki

Jadwiga Brzozowska
Dodano: 08.11.2021
57516_glog
Share
Udostępnij
Owoce śliwy tarniny są kwaśne i gorzkawe, dlatego zrywamy je po przymrozkach lub mrozimy przez kilka dni. Można zrobić z nich napar,  nalewkę lub wino. Owoce zwierają witaminy, przeciwutleniacze i flawonoidy, dlatego napary wspomagają układ pokarmowy, podnoszą odporność i działają antyoksydacyjnie. 
 
Do zrobienia nalewki potrzeba: 1,5 kg tarniny; 250 ml wody; 0,5 litra spirytusu; 0,5 l miodu lub 2 szklanki cukru.  
 
Umyte owoce wsypujemy do słoja, zalewamy wodą i 0,5 l spirytusu tak, aby owoce były zanurzone w płynie. Słój zakręcamy i odstawiamy na 2 miesiące w ciepłe miejsce. Po tym czasie płyn zlewamy, a owoce odciskamy. Do słoja wlewamy miód lub cukier rozpuszczony w niewielkiej ilości wody. Mieszamy i odstawiamy na pół roku. Po tym czasie filtrujemy i degustujemy.
 
Owoce głogu zawierają przeciwutleniacze, głóg wspomaga pracę serca, poprawia ciśnienie krwi i obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza stany zapalne, stymuluje wzrost włosów i wspomaga trawienie.  
 
Warto zrobić z owoców głogu leczniczą nalewkę. Umyte i rozdrobnione owoce w ilości 1 kg zalewamy 1 l spirytusu i 1 l wody przegotowanej i ostudzonej. Do tego dodajemy pół kg cukru. Słój odstawiamy w ciemne i suche miejsce na 3-4 tygodnie. Codziennie potrząsamy słoikiem, potem płyn filtrujemy i pijemy po 3-5 łyżki na dzień.
 
Warto suszyć owoce. Razem z suszonymi kwiatami lipy i plastrami imbiru parzymy herbatkę, do której po przestudzeniu dodajemy miód lipowy i sok z cytryny. Taka herbatka rozgrzewa i podnosi odporność organizmu.
 
Owoce kaliny koralowej przerabiamy po przemrożeniu aby pozbyć się goryczki i po obróbce termicznej, aby pozbyć się szkodliwych saponin. Niektórzy robią dżemy i soki z owoców kaliny, niektórzy nalewki. Wszystkie przetwory zawierają w sobie sporo witaminy C i przeciwutleniaczy, dlatego wspomagają walkę z infekcjami. 
 
Aby zrobić nalewkę należy przemrożone owoce zalać spirytusem. Po dwóch tygodniach wyciskamy sok z owoców, a całość dosładzamy miodem. Po dwóch tygodniach  płyn filtrujemy i odstawiamy na rok.
 
Z suszonych owoców i kwiatów można zaparzyć herbatkę, która wspomaga pracę przewodu pokarmowego i moczowego oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Zanim rozpoczniemy dowolną kurację zawsze należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym. 
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy