Reklama

Dom

Połowa lata w domowym warzywniaku. Co na poplon?

Jadwiga Brzozowska
Dodano: 02.08.2021
55383_widly
Share
Udostępnij
Połowa sierpnia w tym roku inne ma wyzwania dla ogrodników. Zbiór pomidorów opóźnił się, ale już czas pomyśleć o poplonie.

Na początku sierpnia ścinamy wierzchołkowe pędy pomidorów, pozostawiamy jeden pęd kwiatostanowy nad pędem z zawiązanymi już owocami. Systematycznie usuwamy wyrastające pędy boczne tzw. wilki u pomidora, papryki i oberżyny. Przycinamy również pędy za 4-5 zawiązaną dynią aby uzyskać duże okazy. Z grządek wykopujemy wczesną marchewkę, kapustę, kalafiory, buraki, fasolkę szparagową oraz cebulę.
 
Na pustych grządkach wysiewamy poplon np. nawozy zielone tj.: gorczyca, rzepak, wyka, koniczyna. Gdy rośliny te zaczną kwitnąć, wówczas ścinamy je i po 2 dniach przekopujemy na głębokość szpadla.
 
Zamiast roślin przeznaczonych na nawóz zielony możemy wysadzić rośliny na jesienny zbiór, czyli: sałatę masłową, kruchą i liściową, roszponkę, szpinak, jarmuż, rzodkiewkę oraz buraczki czerwone na botwinkę. 
 
Dbamy o rabaty kwiatowe: systematycznie usuwamy przekwitłe kwiatostany, aby rośliny wydały kolejne kwiaty. W tym celu dokarmiamy je podczas podlewania nawozem do roślin kwitnących. Jeśli chcemy zebrać nasiona z konkretnych gatunków, wówczas oznaczamy sobie takie rośliny i gdy torebka nasienna jest sucha ale nasiona jeszcze nie wysypały się, wówczas ścinamy pędy i dosuszamy w papierowych torebkach. Każdą torebkę należy opisać: gatunek, odmiana lub trafny opis rośliny.
 
W sierpniu rozpoczynamy nawożenie roślin kwitnących jesienią tj.: astry, chryzantemy. Podczas podlewania używamy nawozu w płynie do kwitnących lub wykładamy nawóz wieloskładnikowy i mieszamy z glebą, ściółkujemy i podlewamy.

Gdy zerwiemy wiśnie i czereśnie, wówczas możemy przyciąć lub odmłodzić drzewa. Zawsze wycinamy pędy rosnące do środka korony, krzyżujące się lub nakładające się na siebie, połamane, chore – zawsze z zapasem zdrowej tkanki. Podczas odmładzania czyli wycinania starszych pędów, można usunąć do 30 % gałęzi i konarów. Zbyt mocne cięcie zbytnio pobudzi drzewo do regeneracji, czyli do wydania nowych pędów, co nie jest wskazane. Zbyt mocno cięte drzewa gorzej zimują i słabiej owocują w kolejnym roku. Należy pamiętać również o tym, że Każdą ranę po cięciu trzeba zabezpieczyć. Jeśli mamy dużo małych ran, wówczas opryskujemy drzewa preparatem Miedzian 50 WP lub Miedzian Extra 350 SC. Każdą większą ranę po wycięciu grubszego konaru smarujemy farbą emulsyjną z dodatkiem Miedzianu.
 
U jabłoni, śliw i grusz wycinamy do 30% najstarszych i najgrubszych wilków, czyli pędów rosnących pionowo do góry. Odsłaniamy dojrzewające grona winorośli, czyli usuwamy młode, tegoroczne przyrosty i nadmiar liści. 

Jeśli wiosną nie mieliśmy czasu na cięcie porzeczek i agrestu, teraz po zbiorach jest na to dobry moment. Obowiązkowo wycinamy pędy malin letnich, z których owoce już zostały zebrane.
Wszystkie owoce, które spadły z drzew i są już porażone przez pleśnie oraz chore i z widocznymi wgryzami lub odchodami szkodników należy zebrać i głęboko zakopać z daleka od korzeni drzew.  Podobnie postępujemy, gdy zauważymy na grządkach warzywnych liście ze złożami jaj. Najlepiej jest zerwać je i głęboko zakopać. Na kompostownik wyrzucamy tylko zdrowe części roślin.
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy