Rzodkiewka jest zdrowa pod warunkiem, że… z własnego ogródka. Piekący smak rzodkiewki nie wszystkim odpowiada, ale są już dostępne odmiany o łagodnym smaku. Regularnie spożywane rzodkiewki pobudzają łaknienie i trawienie, łagodzą dolegliwości układu pokarmowego, wspomagają pracę wątroby, poprawiają kondycję skóry, paznokci i włosów.
Rzodkiewki są niskokaloryczne, zawierają tylko 16 kcal w 100 g. Są dobrym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, B1, B2, B6 oraz minerałów tj.: magnez, miedź, wapń i żelazo. Przeważnie spożywamy je na surowo, jako dodatek do past na bazie białego sera, oraz w sałatkach. Dobrze smakują podpieczone lub marynowane.
Rzodkiewki uprawiamy na grządkach ziemnych jako przedplon i poplon. Możemy je również uprawiać w skrzynkach na balkonie lub na parapecie. Od momentu wysiewu do zbioru, w sprzyjających warunkach mija 4-5 tygodni. Nasiona rzodkiewki wysiewamy wczesną wiosną, a siew powtarzamy co 2 tygodnie, maksymalnie do końca maja. Na zbiór jesienny rzodkiewkę wysiewamy pod koniec sierpnia.
Warzywa najlepiej rosną na glebach przepuszczalnych, obojętnych i ubogich w azot. Po wysiewie tradycyjnych nasion lub na taśmie, delikatnie oprószamy je ziemią i okrywamy włókniną. Dzięki temu łatwiej skiełkują. Często na liściach żerują pchełki ziemne, ale w uprawie domowej nie ma potrzeby ich zwalczania. Jeśli bardzo przeszkadzają nam otwory w liściach – efekty żeru tych małych chrząszczy, możemy zamontować żółte tablice lepowe, do których przylepą się niechciani goście. Większym problemem są ślimaki. Aby nie wchodziły na grządki można obsypać brzegi rabat specjalnym granulatem.
Odmiany:
Krakowianka to odmiana wczesna, dobrze zawiązująca zgrubienia. Jest polecana jest do wiosennej uprawy w polu i nie ogrzewanych tunelach. Jest odporna na parcenie i wczesne wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Rzodkiewka 18-dniowa – De dix-huit jours jest polecana do uprawy w gruncie i pod osłonami. Rośnie bardzo szybko, zgrubienia osiadają dojrzałość zbiorczą po 18 dniach od siewu. Odmiana o podłużnych, cylindrycznych zgrubieniach. Miąższ jest biały, bardzo chrupiący i łagodny w smaku. Zgrubienia nie parcieją w środku i są łagodne w smaku.
Saxa 2 – odmiana dojrzewająca po 4-5 tygodniach, o okrągłych, czerwonych zgrubieniach. Miąższ przeważnie biały, czasem szklisty i dość twardy.
Tetra Iłówiecka o dość dużych zgrubieniach w kolorze czerwonym z białymi końcówkami. W smaku jest ostra i soczysta.
Caro wytwarza czerwono-białe zgrubienia, z soczystym, smacznym i delikatnym miąższem. W środku jest kremowa, białokremowa lub delikatnie zaróżowiona.
Flamboyant 2 to odmiana o szkarłatnej skórce z białym końcem. Dojrzewa po 35 dniach od siewu. Tworzy wydłużone, cylindryczne zgrubienia. Miąższ jest łagodny w smaku, bardzo soczysty i chrupiący, nie ma tendencji do parcenia.
Opolanka to odmiana półdługa, czerwona z białym końcem, bardzo plenna i wczesna – zbieramy ją po już po 21 dniach od wysiewu nasion. Tworzy podłużne, cylindryczne zgrubienia, soczyste, smaczne i łagodne, nie parciejące.
Afrodyta – biała rzodkiewka o błyszczącej, gładkiej skórce i łagodnym smaku. Tworzy kuliste zgrubienia o jędrnym, soczystym i chrupkim miąższu.
Zlata to odmiana średnio wczesna do całorocznej uprawy w gruncie. Tworzy duże, kuliste i żółte zgrubienia. Miąższ jest matowo-biały, ostry w smaku.