W skórkach z bananów znajdują się składniki pokarmowe dla roślin: potas, fosfor, wapń i magnez. Jeśli będziemy stosować regularnie, szybko zauważymy efekty. Ponieważ odchodzimy od słowa nawożenie, dokarmianie roślin jest jak najbardziej na miejscu.
Rośliny zielne oraz warzywa uprawiane na parapecie wymagają optymalnego dokarmiania, ale tylko i wyłącznie nawozami pochodzenia organicznego. Dobrym pomysłem jest wykładanie pomiędzy rośliny zaparzonych liści herbaty lub fusów z kawy – ale nie słodzonej i nie zabielonej mlekiem. Mało kto wie, że możemy zastosować jeszcze coś innego – nawóz ze skórek po bananach.
W skórkach z bananów znajdują się składniki pokarmowe dla roślin: potas, fosfor, wapń i magnez. Jeśli będziemy stosować regularnie, szybko zauważymy efekty. Ponieważ odchodzimy od słowa nawożenie, dokarmianie roślin jest jak najbardziej na miejscu.
Zanim zabierzemy się do zjedzenia słodkiego wnętrza, banany należy umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem ekologicznego detergentu. Po zjedzeniu owocu, skórki moczymy przez 10 minut w wodzie z sodą oczyszczoną (na 1 l wody potrzeba 2 łyżeczek sody), wycieramy i rozdrabniamy.
Można używać świeżych skórek lub suszonych. Jeśli ktoś uprawia warzywa na działce może zbierać skórki przez całą jesień i zimę, a potem odpowiednio spreparować i zastosować.
Na trzy tygodnie przed posadzeniem roślin na balkonie lub parapecie, albo na grządce, warto wzbogacić podłoże w rozdrobnione skórki. Drobno pocięte świeże lub suszone skórki mieszamy z glebą i po trzech tygodniach sadzimy rośliny.
Suszone skórki można zmielić i takim proszkiem posypujemy glebę pomiędzy uprawianymi roślinami, przynajmniej raz na dwa tygodnie.
Ze skórek można również zrobić wyciąg: 10 skórek z banana zalewamy 10 l wody i odstawiamy na 48 godzin w ciemne ale ciepłe miejsce. Po tym czasie wyciąg zlewamy i stosujemy do podlewania w rozcieńczeniu 1:1. Jeśli dłużej pozostawimy wyciąg, wówczas, po zakończeniu fermentacji – zazwyczaj po 14 dniach, uzyskamy gnojowicę. Stosujemy w rozcieńczeniu 1:10 do nawożenia wszystkich roślin.
W zimie skórki banana można suszyć na kaloryferze, a po sezonie grzewczym w piekarniku. Zmielone skórki są łatwiejsze w użyciu i zajmują mniej miejsca w pojemniku. Niezależnie od tego, jaki sposób dokarmiania wybierzemy, rośliny będą nam wdzięczne.