Reklama

Dom

Willa pod strzechą. Architektura inspirowana ludowym budownictwem

Redakcja
Dodano: 17.04.2020
50562_strzecha
Share
Udostępnij
Polska Chata to projekt, który powstał na wielohektarowej posiadłości. Jezioro, las, sielskie klimaty. Pasowała w tym miejscu budowla inspirowana budynkami znanymi z polskich skansenów. Właściciel zażyczył sobie domu pod strzechą, bo w takim kiedyś mieszkał i lubił kojący szum deszczu na takim dachu. 
 
Polska Chata to dom, który zaprojektowano w BXB studio Bogusław Barnaś i wybudowano na zlecenie prywatnego klienta w latach 2015-2019. Jego powierzchnia to 450 mkw. 
 
Polska Chata to z jednej strony typowy modernistyczny dom ze strefą dzienną w przeszklonym parterze i nocną w poddaszu, jednak z uwagi na swoją unikalną formę i konstrukcję wynikającą z poszukiwań rodzimego pierwiastka w kreacji nowoczesnych form architektonicznych, jest to również projekt nowatorski. Czerpiąc z dorobku polskiej tradycji stworzyliśmy design Współczesnego Dachu Polskiego, który komponuje się z rytmem dynamicznej konstrukcji nośnej parteru.
 
Wizualizacje & Grafika: BXB studio Bogusław Barnaś
 
Dach Polskiej Chaty pojawił się już w poprzednim projekcie BXB studio  – Domu Polskim – jednak zamiast strzechą, jak to ma miejsce w najnowszym projekcie, pokryty był gontem. Współczesny Dach Polski poprzez przełamanie płaszczyzn dachu dwuspadowego wytworzył na nowo zdefiniowany design i formę futurystycznej lukarny. Polska Chata posiada też charakterystyczne zadziorne podcięcie ściany szczytowej.
 
Wizualizacje & Grafika: BXB studio Bogusław Barnaś
 
Konstrukcja domu czerpie z tradycji budowlanych polskich skansenów, stylu zakopiańskiego, kultury ciesielskiej, ludowej architektury polskich kościółków zrębowych.
 
Polska Chata to dom trzykondygnacyjny. Piwnica mieści przestrzeń garażową i techniczną. Parter to w pełni transparentna przestrzeń dzienna, o otwartym układzie funkcjonalnym. Piętro skryte w przestrzeni dachu mieści strefę prywatną, sypialnie, gabinety i bibliotekę. Nietypowa geometria dachu pozwoliła zaaranżować dodatkowe dwie przestrzenie antresoli widokowych, które tworzą dodatkowy poziom mieszkalny.  
 
Wizualizacje & Grafika: BXB studio Bogusław Barnaś
 
Zespół, który pracował nad projektem: Bogusław Barnaś, Aleksandra Bujak, Bartosz Styrna, Clement Godry, David Hernandes Martin, Paulina Dobrzańska.

 
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy