Reklama
Reklama

Dwa sposoby na kompostownik w mieszkaniu w bloku

A A A
Jadwiga Brzozowska

Dodano: 06-04-2021

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

W mieszkaniu w bloku można mieć kompostownik. Wymaga to zakupu odpowiedniego sprzętu i rozpatrzenia wszystkich argumentów za i przeciw. 
 
„Za”: im mniej odpadów pochodzenia organicznego będziemy wyrzucać do pojemników na odpady Bio, tym mniej gryzoni i kotów będzie buszować w tych odpadach. Unikniemy chmury owocówek przy wejściu do pergoli z pojemnikami na śmieci. Uzyskamy pełnowartościowy i darmowy nawóz do wykorzystania w mieszkaniu, na rabacie przed blokiem lub na działce.
 
„Przeciw”: w zależności od zastosowanej metody kompostowania, uzyskamy kompost lub płyn do silnego rozcieńczenia przed zastosowaniem. W pewnym momencie nie będziemy w stanie w pełni wykorzystać tego płynu. Ponadto, w upalne lato temperatura na balkonie często przekracza 40 stopni C, a zimą spada poniżej 10 stopni C. I to nie jest dobre miejsce na kompostownik.
Reklama
 
Kompostować możemy na dwa sposoby: 

1. W sklepach można kupić mikrokompostowniki przeznaczone na balkon, dokupujemy do nich dżdżownice kalifornijskie, które w znaczny sposób przyspieszają rozkład materii. Przed wrzuceniem do pojemnika Pozostałości roślinne należy porządnie rozdrobnić, a potem zasypać podłożem lub rozdrobnionym papierem, ale nie zadrukowanym. Rozdrobnienie resztek roślinnych jest konieczne, aby nie pleśniały i gniły, co powoduje powstanie nieprzyjemnego zapachu. Aby nie pojawiły się muszki owocówki, obierki należy przesypać podłożem lub rozdrobnionym papierem i nie można na raz wyrzucić zbyt dużej ilości owocowych odpadów. Co w sezonie owocowym jest dużym wyzwaniem.
 
Zawartość kompostownika należy przynajmniej raz w miesiącu przemieszać, aby dobrze się napowietrzyła. Dbamy również o jej wilgotność. Nie może być za sucho, ponieważ resztki nie będą się rozkładać.  Nie może być za mokro, ponieważ rozpoczną się procesy gnilne i będzie nieprzyjemnie pachnieć. Gdy w kompostowniku jest za sucho, podlewamy go, a gdy jest za mokro, dodajemy suchej materii t.j. siano, suche liście, wytłaczanki z jajek. Pora zimowa, to spore wyzwanie dla domowników.
 
Jeśli zima jest łagodna, kompostownik może stać na balkonie. Jednak, ze względu na jego mieszkańców, nie można dopuścić do przemrożenia zawartości. Czyli, zanim nadejdą mrozy należy obłożyć kompostownik z każdej strony grubą warstwą styropianu. Jednak, gdy temperatura spada poniżej 10 stopni C, kompostownik musi trafić do mieszkania i to w odpowiednie miejsce. Nie może być za ciepło, bo dżdżownice będą wychodzić z kompostownika. Nie można dopuścić do przesuszenia pryzmy, czyli pamiętamy o podlewaniu. Kompostowanie wchodzi w nawyk ale potrzebna jest dyscyplina. Uzyskane po sezonie podłoże możemy wykorzystać do wypełnienia nowych doniczek z roślinami lub rozsypać na rabacie przed blokiem.
Reklama
 
2. Kompostowanie w stylu bokashi wymaga zakupienia odpowiedniego kompostownika z pojemnikiem, sitkiem i kranem. Resztki pochodzenia organicznego będą rozkładały się w warunkach beztlenowych, w obecności pożytecznych mikroorganizmów, które również należy zakupić – tzw. pakiet startowy w postaci granulatu. Podczas rozkładu pojawia się płyn, który możemy wykorzystać. Do zalet takiego kompostowania należy mała pracochłonność i brak konieczności mieszania odpadów i nie mamy dżdżownic, czyli nie ma problemów z uciekającymi mieszkańcami. Pojemnik może stać sobie w mieszkaniu.
 
Po tygodniu od pierwszego napełnienia resztkami organicznymi należy spuścić powstały płyn. Ale od tego momentu należy pamiętać, że nie wolno za długo mieć otwartego kranu, aby za dużo powietrza nie dostało się do środka (w warunkach beztlenowych przebiegają procesy fermentacyjne, takie same, jak przy kiszeniu kapusty). Potem płyn spuszczamy co 3 dni. Przy dokładaniu resztek pamiętamy o dobrym ich ubiciu i przesypaniu tym specjalnym granulatem. Grubość każdej nowej warstwy nie może przekroczyć 5-7 cm. Powstały płyn przed użyciem koniecznie należy rozcieńczyć 1:50 i dopiero wtedy podlewamy rośliny doniczkowe i nie częściej, niż dwa razy w tygodniu.
 
Jeśli rozcieńczymy powstały płyn 1:30, wówczas możemy podlać rośliny w ogrodzie. A po trzech tygodniach powstaje kompost – do wykorzystania, jako podłoże do roślin doniczkowych lub w ogrodzie. W ogrodzie mieszamy go z 30 cm warstwą podłoża i po kolejnych 3 tygodniach wysiewamy lub wysadzamy rośliny użytkowe. Jeśli będziemy kompostować w ten sposób już od końca lata, powstały nawóz można przechowywać w worku, a potem wykorzystać na grządki. 
 
Reklama
Do kompostowników nie wrzucamy resztek mięsnych, tłuszczu, nabiału i spleśniałych oraz słonych odpadów pochodzenia organicznego. 
Reklama
Reklama
Reklama
zobacz więcej

POLECANE

RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Mieszka I 48/50, 35-303 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.