W Trzcianie odbyła się XVI Podkarpacka Konferencja Rolnictwa Ekologicznego, będąca największym tego typu wydarzeniem w województwie podkarpackim, zgromadziła licznych rolników, przetwórców ekologicznych, przedstawicieli instytucji około rolniczych oraz studentów i uczniów szkół rolniczych.
Organizatorami konferencji są Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego oraz Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego. Samorząd Województwa Podkarpackiego reprezentowali wicemarszałkowie dr inż. Karol Ożóg i Piotr Pilch. Obecna była także radna sejmiku województwa Jolanta Kaźmierczak. W konferencji uczestniczył również doradca Prezydenta RP ds. rolnych Pan Tomasz Obszański. przewodniczący solidarności Rolników Indywidualnych Rzeczypospolitej Polskiej.
Uroczystego otwarcia konferencji dokonali wicemarszałkowie Karol Ożóg i Piotr Pilch oraz Pan Marcin Fujarowicz Prezes Zarządu Stowarzyszenia PIRE.
Wicemarszałek Karol Ożóg zaznaczył, że Województwo Podkarpackie posiada wyjątkowo dobre warunki przyrodnicze, co czyni rolnictwo ekologiczne doskonałą alternatywą dla działalności rolniczej oraz jak ważne są dobre, zdrowe produkty wytwarzane przez lokalnych producentów.
Wszyscy wiemy z jakimi problemami boryka się polska wieś, polski rolnik. Wszyscy słyszymy ocenach za płody rolne, które rolnicy otrzymują w skupach, gdzie też mają problemy ze sprzedażą. Stąd na takich specyficznych gospodarstwach jak na Podkarpaciu, gdzie te działki są małe pomysł na prowadzenie upraw ekologicznych jest pomysłem trafionym. Chcemy, aby podkarpackie rolnictwo mogło się rozwijać aby mogło funkcjonować. Wspieramy też inicjatywy związane ze skracaniem łańcuchów dostaw, chociażby z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, który mam zaszczyt i radość nadzorować udzielaliśmy wsparcia na chociażby przebudowę nowych lokalnych targowisk. Chcemy, żeby mieszkańcy Podkarpacia mieli dostęp do podkarpackiego rolnika, żeby mogli się z nim spotkać właśnie na takim targowisku, na bazarze i kupić dobrą zdrową podkarpacką żywność. To także jest inwestycja w przyszłość naszego województwa i naszego kraju, bo dobry zdrowy produkt żywnościowy to także lepsze zdrowie mieszkańców Podkarpacia. Wszyscy słyszymy o tym, z jakimi problemami boryka się służba zdrowia, jak jest niedofinansowana. Stąd wydaje się, że celowym jest wspieranie rolnika takiego, który będzie produkował ekologicznie i zdrowo po to, żeby konsument mógł cieszyć się wysokiej klasy i jakości produktem. Bardzo cieszymy się, że Państwo się spotykacie, że rozmawiacie, że myślicie o rozwoju rolnictwa ekologicznego, jest to niezwykle cenne i ważne wydarzenie. Dziękuję organizatorom za to, że po raz kolejny możemy się z państwem spotkać, posłuchać rzeczy naprawdę istotnych, bo rolnictwo to strategiczna gałąź gospodarki każdego kraju – powiedział Karol Ożóg.
Wicemarszałek Karol Ożóg zaprosił uczestników konferencji do udziału w EKOGALI – międzynarodowych targach produktów i żywności wysokiej jakości, które po raz kolejny odbędą się w grudniu województwie podkarpackim.
Wicemarszałek Piotr Pilch zwrócił uwagę na działania Samorządu Województwa Podkarpackiego adresowane do podkarpackich rolników.
Bardzo nam zależy, żeby nasze województwo postrzegany było jako to województwo, w którym zdrowe, ekologiczne rolnictwo jest na pierwszym miejscu. Mamy do tego predyspozycje. Paradoksalnie to duże rozdrobnienie gospodarstw, temu służy, żeby ta specjalizacja na zdrową żywność była nastawiona. Chcę również powiedzieć o kilku działaniach, które realizujemy w ramach naszych departamentów i w ramach funkcjonowania samorządu województwa. Niedawno żeśmy rozdawali drzewa i krzewy miododajne.Co roku jest to duża akcja, która służy pszczelarstwu. Podkarpacki naturalny wypas bardzo ważny program, który jest realizowany na terenie województwa. Podkarpackiego to pomoc rolnikom w hodowli, żeby zwierzęta hodowlane mogły być wypasane na terenach naturalnych. To jest bardzo istotne. Bardzo ważną proekologiczną działalnością jest rozwój winiarstwa na Podkarpaciu. a nie wszyscy wiedzą. Mamy największą liczbę winnic w całej Polsce. Nie obszarowo, ale ilościowo. To czym powinniśmy się pochwalić to właśnie tymi naturalnymi produktami ekologicznymi, produktami produkowanymi przez naszych podkarpackich rolników – powiedział wicemarszałek Piotr Pilch.
Grono naszych wykładowców, które tutaj siedzi przed nami, świadczy o tym, że na sercu leży nam rozwój rolnictwa ekologicznego i mamy nadzieję, że ta konferencja, której będą państwo się przysłuchiwać w różnych tematach, nie tylko powiększy naszą wiedzę, ale także utwierdzi nas w przekonaniu, że to, co robimy dla konsumentów i dla rozwoju naszego regionu podkarpackiego i nie tylko to dobra słuszna droga oraz pozwoli stanąć naprzeciw problemów, które dzisiaj będziemy analizować, bo jest ich nie mało – powiedział Prezes Zarządu PIRE Marcin Fujarowicz.
Podczas konferencji omówiono zagadnienia związane z przyrodniczymi aspektami produkcji ekologicznej, zachowaniem bioróżnorodności gleby, biologicznymi metodami walki ze szkodnikami i chorobami roślin oraz występowaniem metali ciężkich w glebie i czynnikami wpływającymi na akumulacje kadmu w roślinach i owocach. Rolnicy dowiedzieli się również, z jakich środków dotacyjnych na rozwój gospodarstwa i przetwórstwo będą mogli skorzystać w najbliższym czasie. Prelegenci poruszyli także kwestie odbudowy żyzności gleby oraz walorów odżywczych i prozdrowotnych żywności ekologicznej w świetle najnowszych badań. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać interesującego wykładu na temat walorów i właściwości żywności ekologicznej.