Reklama

Biznes

Godło AGRO POLSKA – czy warto?

Alina Bosak
Dodano: 16.05.2021
54788_agro_0076_grudnia_08-_2017
Share
Udostępnij
Godło AGRO POLSKA to stara marka, która gwarantuje, że nasze wędliny zostały zweryfikowane i posiadają wysoką jakość. W dodatku promuje polskie produkty, spychane przez globalizację na boczny tor. Warto je wspierać, jeśli w przyszłości chcemy wciąż cieszyć się żywnością wysokiej jakości i tradycyjnymi smakami – uważa Paweł Krajmas, dyrektor i właściciel Zakładu Mięsnego „Jasiołka” w Dukli. Firma posiada licencję do używania znaku AGRO POLSKA na kilku wyrobach. Laureaci tegorocznej edycji odebrali już swoje certyfikaty, a od czerwca 2021 można zgłaszać do programu nowe produkty na kolejną edycję.
 
Ogólnopolski Program Promocyjny Polskich Produktów AGRO POLSKA należy do najstarszych programów, potwierdzających wysoką jakość polskich produktów spożywczych, której symbolem jest godło AGRO POLSKA. MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie organizują kolejne jego edycje już trzecią dekadę i w tym roku wyróżniły najlepsze polskie wyroby już po raz 28. Zostały one poddane ocenie kapituły. Grono fachowców przyznaje licencję na używanie prestiżowego znaku AGRO POLSKA wyrobom odznaczającym się tradycyjną metodą wytwarzania, szczególnymi walorami jakościowymi, smakowymi, zapachowymi i ekologicznymi, a zarazem estetycznie opakowanym i wyprodukowanym w Polsce. W ten sposób wzmacnia markę polskiej żywności i wspiera rozwój rynku produktów wysokiej jakości. 
 
 
Fot. Archiwum MTR
 
– Startowanie w konkursach takich jak AGRO POLSKA pozwala zweryfikować, czy to, co się produkuje spełnia odpowiednie standardy, zachowuje jakość i ludziom smakuje – mówi Paweł Krajmas, dyrektor ZM „Jasiołka” i prezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. – W „Jasiołce” bazujemy na starych recepturach, ale posługując się nowymi technologiami. Dlatego odtworzenie smaku dawnych wędlin jest prawdziwym wyzwaniem. Liczy się doświadczenie oraz wiedza na temat mięsa i wędzenia. Bardzo ważny jest surowiec. Bazujemy na mięsie z ekologicznych hodowli, gdzie kontrolowany jest sposób uprawy ziemi, stosowane pasze itd. Pozyskujemy go z ubojni, posiadających certyfikaty, gwarantujące jakość i zachowanie ekologicznych norm. Między innymi to kryje się za godłem AGRO POLSKA, którymi oznaczamy produkty wyróżnione przez kapitułę konkursu. 
 
ZM „Jasiołka” szczyci się kilkoma takim wyrobami. Wśród nich jest kiełbasa pradziada z Dukli i długo dojrzewające wędliny. Te ostatnie to prawdziwa duma zakładu z Dukli. Wykorzystywane w procesie ich wytwarzania bakterie składu mlekowego (tzw. bakteria karpacka) działają destrukcyjnie na patogeny i świetnie konserwują mięso, pozwalając wyeliminować z produkcji szkodliwe dla zdrowia azotany. 
 
W programie AGRO POLSKA laureaci posiadający certyfikat ekologii mogą znakować produkty nie tylko podstawowym godłem, ale otrzymują także prawo do użytkowania znaku ECO AGRO POLAND. Również firmy wytwarzające wysokiej jakości produkty przeznaczone na eksport mogą posługiwać się dodatkowym godłem: AGRO POLAND – EURO QUALITY. To skuteczne narzędzie marketingu i reklamy zarówno w Polsce, jak i za granicą. 
 
Program organizowany jest na poziomie wojewódzkim i ogólnopolskim. Na poziomie wojewódzkim firmy, których produkty są wysoko oceniane przez konsumentów, otrzymują Nominację Marszałka Województwa – wyróżnienie bardzo pożądane przez przedsiębiorców koncentrujących się głównie na rynku lokalnym. Na poziomie krajowym nominowani poddają swoje wyroby ocenie niezależnej komisji ekspertów branżowych, która wyłania laureatów programu i to oni otrzymują licencję na używanie znaku AGRO POLSKA. 
 
We wszystkich dotychczasowych edycjach programu wzięło udział kilkaset przedsiębiorstw i ponad tysiąc produktów. Charakterystyczne godło z motywem biało-czerwonej flagi to synonim wysokiej jakości i rozpoznawalny znak polskiej żywności, która jest bardzo wysoko oceniana także na zagranicznych rynkach. Godło AGRO POLSKA to synonim zdrowych i ekologicznych produktów, żywności o wysokich walorach odżywczych i smakowych. To swego rodzaju glejt, który kojarzy się z tym co dobre i wartościowe.
 
– Rzeczywiście AGRO POLSKA to stara marka, wyróżniająca się wśród innych programów i ceniona przez naszych klientów – stwierdza Paweł Krajmas, podkreślając, że biało-czerwone godło pozwala także łatwo rozpoznać polskie produkty. – Konsument kupując produkty polskie, regionalne, wpływa na przetrwanie niewielkich producentów. Dzięki temu dłużej będziemy się cieszyć tradycyjnymi smakami. 
 
 
28. edycja Programu Promocyjnego Polskich Produktów AGRO POLSKA rozpoczęła się w styczniu 2021 r. Zgłoszone produkty zostały poddane ocenie komisji ekspertów w maju. Zasiadali w niej przedstawiciele oddziału Higieny Żywności i Żywienia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie. Wysyłka dyplomów oraz certyfikatów AGRO POLSKA odbyła się w maju 2021.
 
Lista dotychczasowych laureatów oraz informacje na temat programu znajdują się na stronie www.agropolska.eu. Zapytania można kierować na adres e-mail: biuro@agropolska.eu lub pod numer telefonu: 17 862 61 69.
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy