Reklama

Biznes

Podkarpacka Akademia Wina organizuje kurs dla winiarzy

Alina Bosak
Dodano: 14.10.2015
22799_21795_IMG_1484
Share
Udostępnij
Podkarpackie winnice cieszą się w tym roku z udanych zbiorów. Ta branża ma się w naszym regionie coraz lepiej. Dlatego Podkarpacka Akademia Wina w Jaśle postanowiła kontynuować Praktyczny Kurs Winiarstwa. Właśnie ogłosiła nabór na jego drugą edycję. 
 
– Praktyczny Kurs Winiarstwa, sztandarowy projekt Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle, był strzałem w dziesiątkę – uważa Ewa Wawro, prezes Fundacji „Galicja Vitis”. – Idealnie wpisuje się w potrzeby bardzo szybko rozwijającego się polskiego winiarstwa. Coraz więcej osób marzy o własnej winnicy. Myśląc o sukcesie, nie można pozwolić sobie na działania amatorskie, trzeba korzystać z wiedzy doświadczonych profesjonalistów, znających się na uprawie winorośli, poprawnej produkcji wina i wszystkich innych aspektach związanych z winiarstwem. Zajęcia praktyczne i teoretyczne na kursie winiarstwa są prowadzone przez takich właśnie fachowców. 
 
Założycielem PAW jest Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa "Galicja Vitis". Partnerem przedsięwzięcia jest Jasło. Wszystkie działania szkoleniowe PAW, również Praktyczny Kurs Winiarstwa, nie są na działaniami komercyjnymi nastawionymi na zysk. Dzięki wsparciu finansowemu samorządu Jasła, szkolenia mogą być wyceniane poniżej kosztów organizacyjnych, co w znaczącym stopniu zwiększa dostępność działań prowadzonych przez Akademię. 
 
Jasło patronuje PAW, ponieważ wpisuje się on w strategię wizerunkową miasta, opartą na szeroko rozumianym haśle „Jasło w(inne) klimaty” oraz w strategię rozwoju województwa podkarpackiego, w której rozwój winiarstwa jest jednym z priorytetowych zadań. 
 
– Praktyczny Kurs Winiarstwa dedykowany jest posiadaczom winnic, a zwłaszcza osobom, które w najbliższym czasie zamierzają założyć taką uprawę i zająć się produkcją win gronowych. Chcemy wykształcić winiarzy praktyków, którzy poradzą sobie samodzielnie z uprawą winnicy i wyrobem wina na profesjonalnym poziomie – tłumaczy EwaWawro. – W tej chwili uczestnicy pierwszej edycji kursu wykonują dyplomowe wina, mając do dyspozycji profesjonalną przetwórnie. Pracują w 3-4-osobowych grupach. Na egzaminie dyplomowym zaprezentują wina białe, różowe i czerwone. Prace w przetwórni nadzoruje Roman Myśliwiec, doświadczony winiarz i propagator winiarstwa na Podkarpaciu. 
 
Kurs obejmuje łącznie 320 godzin wykładów, podzielonych na 20 zjazdów weekendowych (po 16 godzin każdy), z czego ponad 100 godzin stanowić będą zajęcia praktyczne, odbywające się w winnicy i winiarni. Program kursu jest przystosowany do cyklu wegetacyjnego winorośli i sezonowego cyklu produkcji wina, aby jego uczestnicy mogli w praktyce przećwiczyć wszystkie zabiegi w winnicy i etapy wyrobu wina. Na potrzeby Kursu udostępniona jest winnica doświadczalna o powierzchni 1 ha, na której uprawianych jest 25 odmian winorośli oraz profesjonalna przetwórnia o powierzchni 200 mkw. z zapleczem socjalnym, sanitarnym oraz laboratorium. Część zajęć praktycznych odbywa się w laboratoriach Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
 
Uczestnicy mają zapewnione także dodatkowe praktyki, szkolenia degustacyjne, z oceny wina, sommelierskie, wyjazdy studyjne itp. Otrzymują również materiały szkoleniowe, a na zakończenie dyplom ukończenia Kursu. Szczegóły na www.akademiawina.org
 
Liczba miejsc na Kursie – 25. Termin zgłoszeń kandydatów – 31.12.2015 r. Liczy się kolejność zgłoszeń.
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy