BlogerChef – pod znakiem kuchni myśliwskiej i wyśmienitych tart
Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna
Dodano: 20.02.2013
Udostępnij
W miniony weekend, we wspaniałych wnętrzach Zamku Dubiecko odbył się drugi już półfinał konkursu BlogerChef. Towarzyszyło mu mnóstwo pozytywnych emocji i świetnej zabawy.
Wieczór kuchni szlacheckiej i myśliwskiej
Spotkanie rozpoczęło się w piątek, od części integracyjnej, czyli wspólnego gotowania. Gospodarzem wieczoru był szef kuchni Zamku Dubiecko – Janusz Pyra. Pod jego okiem powstało wiele ciekawych dań z drobiu i wieprzowiny wyprodukowanej w systemie jakości QAFP. Na przepięknie udekorowanych stołach pojawił się kurczak sous-vide z gryczanym pasztecikiem, indyk w zielonym curry czy aromatyczne eskalopki ze schabu na szpinakowym makaronie. Ponadto goście mieli okazję skosztować lokalne sery kozie z Gospodarstwa Ekologicznego „FIGA” w Mszanie, łososia
w tempurze z mąki kukurydzianej oraz comber z jelenia. Elegancką kolację dopełniały podkarpackie wina, serwowane przez zamkowego sommeliera, który zachwycał swoją ogromną wiedzą na temat win, nienagannymi manierami i po prostu bardzo pogodnym usposobieniem.
Gulasze, pierogi i zwycięskie tarty
W sobotni poranek, w oranżerii Zamku Dubiecko nadszedł czas na kulinarne zmagania blogerów. Uczestnicy rozpoczęli spotkanie od testu wiedzy kulinarnej. Następnie przystąpili do gotowania. Tematem przewodnim II półfinału była kuchnia Europy Środkowej i Wschodniej. Powstały rozmaite dania, przystawki i desery charakterystyczne dla tego regionu – zupy, gulasze, pierogi, pieczone owoce. Furorę wśród gości i jury konkursu zrobiły zwycięskie tarty Alicji Drzewieckiej, autorki bloga wielkiapetyt.blogspot.com – wytrawna z brukselką oraz słodka z gruszkami i morelami. – Alicja musiała wygrać. Jej tarty były perfekcyjne. – mówi Mirek Drewniak, przewodniczący jury, który poczynaniom blogerów bacznie przyglądał się wraz z Januszem Pyrą i Markiem Lechowiczem, szefami kuchni Zamku Dubiecko. – Jestem pod wrażeniem ich pomysłowości i umiejętności. To dla mnie niesamowite, że ci ludzie zawodowo robią coś zupełnie innego, a jednocześnie potrafią gotować niemal jak profesjonaliści. I widać w nich ogromną pasję i zaangażowanie. Takiego błysku w oczach uczestników nie obserwuję podczas konkursów dla zawodowych kucharzy. – przyznaje Janusz Pyra.
Skarby Podkarpacia
Ponieważ w organizację II półfinału konkursu BlogerChef włączyła się Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna, na uczestników czekały dodatkowe atrakcje. W niedzielny poranek odbyła się wycieczka do okolicznej winnicy Maria Anna w Wyżnem oraz zwiedzanie Rzeszowskiej Podziemnej Trasy Turystycznej "Rzeszowskie Piwnice”. – Wszyscy jesteśmy zwycięzcami bo mogliśmy wziąć udział w tej wspaniałej blogerchefowej zabawie. – stwierdziła w podziemiach rzeszowskiego rynku Małgorzata Ostrowska, półfinalistka. Atmosfera BlogerChef’a do gustu przypadła również Michałowi Staszczykowi, zwycięzcy I półfinału. Bloger chętnie uczestniczył we wszystkich punktach programu. I zapowiedział, że pojawi się również w Kudowie Zdroju, gdzie przewidziane jest III spotkanie półfinałowe.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.