Reklama

Kultura

Historia whisky

materiał promocyjny
Dodano: 13.10.2013
SONY DSC
Share
Udostępnij
Ojczyzną whisky najprawdopodobniej jest Irlandia. Mnisi iryjscy już w VII wieku n.e. pędzili trunek, który określano jako „woda życia”. Uzyskiwano ją destylując produkty fermentacji owoców i używano jako lekarstwo. Miała przedłużać życie, łagodzić kolkę, paraliż i ospę. 
 
W IX wieku mnisi przywieźli lekarstwo do Szkocji, które z czasem stało się już trunkiem, nie tylko medykamentem. Jego popularność rosła tak szybko, że na przełomie XVII i XVIII wieku parlament brytyjski opodatkował produkcję whisky. To sprawiło, że jej produkcja „zeszła do podziemia”, a to z kolei miało wpływ na rozwój różnorodności i wielorakości tego trunku. Rodziny z pokolenia na pokolenie przekazywały w tajemnicy receptury i tajniki wytwarzania whisky. Natomiast legalnie produkowany w Irlandii i Szkocji trunek był przeznaczony przede wszystkim na eksport do innych części Imperium Brytyjskiego. W 1823 r. znacznie zmniejszono podatki gorzelników i wynalazek Aeneasa Coffey'a aparatury do destylacji ciągłej sprawiły, że whisky zaczęto produkować na skalę przemysłową. 
 
Poza granicami Imperium Brytyjskiego trunek zaczął być popularny pod koniec XIX wieku, gdy francuskie winnice nawiedziła plaga, która zniszczyła zbiory. Na miejsce wina weszła whisky. Kolejna lata umacniały na rynku trunek szkocki, ponieważ Irlandczycy produkowali go głównie do USA, a prohibicja przyczyniła się do upadku wielu irlandzkich producentów. Ale dziś to whisky irlandzkie jest bardziej cenione przez znawców.
 
Rodzaje whisky:
  • szkockie – produkowane wyłącznie w Szkocji, w 100 proc. ze słodu jęczmiennego lub jęczmienia, dojrzewające w dębowych beczkach przynajmniej przez okres trzech lat. Najpopularniejsze gatunki: Johnnie Walker, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal, VAT69, Laphroaig, the Balvenie, Ballantine's;
  • amerykańskie – produkowane tylko w Stanach Zjednoczonych z kukurydzy, żyta, i pszenicy oraz słodu, dojrzewające w beczkach przez najmniej dwa lata. Dzielą się na bourbony, Tennessee Whiskey i kilka mniejszych regionów.
  • irlandzkie – produkowane w Irlandii wyłącznie z jęczmienia i jego słodu, dojrzewające przez co najmniej trzy lata.

Szklanki i karafki do whisky znajdziesz w sklepie HELIOS

ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
 
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00
 
 
Odwiedź stronę i sklep internetowy na: www.helios-szklo.pl
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy